Linkovi

Neizvesno usvajanje reforme zdravstva u SAD


Demokratska stranka neće još dugo moći da slavi pobjedu u pogledu planirane reforme zdravstvenog sistema u SAD. Nakon što su uspjele da izglasaju početak rasprave o prijedlogu zakona u Senatu, demokrate sada očekuje oštra stranačka borba u vezi sa njegovim odredbama. Administracija predsjednika Baraka Obame, koja se dugo borila za podršku Republikanaca, u međuvremenu je odlučila da fokusira na nekoliko umjerenih Demokrata koji prijete da glasaju protiv predloženih mjera.

Bijela kuća je saopštila da predsjednik Obama očekuje sveobuhvatnu i produktivnu raspravu o reformi zdravstvenog sistema.

Važno je što će početi rasprava i što će biti predlagani amandmani, od kojih će neki biti usvojeni, a neki ne”, kaže demokratska senatorka iz Kalifornije Dajen Fajnstin.

Pred nama je dug put, ali možemo da stignemo do cilja”, naglasio je lider demokratske većine u Senatu Heri Rid.

Demokratsku stranku, na tom putu, međutim očekuju brojne prepreke. Pojedini demokratski zakonodavci, čiji će glasovi biti neophodni za usvajanje planirane reforme, već su saopštili da se protive opciji državnog zdravstvenog osiguranja, koja bi trebalo da doprinese smanjivanju ogromnih troškova zdravstvene zaštite u SAD.

“Želim da budem jasna. Protiv sam vladinog zdravstvenog osiguranja, kao dijela sveobuhvatne reforme”, kazala je demokratska senatorka iz Arkanzasa Blenš Linkoln.

"Ta opcija neće natjerati osiguravajuće kompanije da osiguraju nekog ko je već imao zdravstvene probleme i čak neće ni smanjiti cijenu osiguranja”, smatra nezavisni senator iz Konetikata Džozef Liberman.

Spor među demokratama vjerovatno će rezultirati oštrom raspravom o prijedlogu zakona koji bi milionima Amerikanaca trebalo da omogući pristup zdravstvenoj zaštiti. Republikanci su već najavili da ga neće podržati.

"Mislim da je taj prijedlog zakona katastrofalan za ovu zemlju. Predsjednik Obama je kazao da neće dovesti do povećanja deficita. Hoće. Takođe je rekao da niko neće izgubiti zdravstveno osiguranje. Hoće”, ističe republikanska senatorka iz Teksasa Kej Bejli Hačinson.

Rasprava u Senatu trebalo bi da počne nakon praznika Dana zahvalnosti i kako očekuju analitičari trajaće do Božića, a možda i duže.


XS
SM
MD
LG