Linkovi

Nove kontroverzne preporuke američkih lekara


Američko udruženje akušera i ginekologa preporučilo je novo, flekisibilnije uputstvo za praćenje raka grlića meterice. Za žene, posebno mladje, novo uputstvo za Papanikolau test ukazuje da redovni godišnji pregledi mogu da izazovu veći rizik nego dobrobit. To je drugi put ove nedelje da se preporučuju značajne promene u testiranju na rak kod žena.

Prvo mamogram, a sada i Papanikolau test. Drugi put ove nedelje, zdravstveni zvaničnici objavili su novo uputstvo za testove namenjene ženama, koje ponovo sugeriše da redje testiranje u stvari može da donese više koristi.

Novo uputstvo preporučuje da žene ne treba da počnu sa Papanikolau testom pre 21. godine, dok je prethodno to bilo sa 18. Žene izmedju 20. i 30. godine, treba da rade taj test svake druge godine“, kaže lekarka Mari Savard.

Američko udruženje akušera i ginekologa takodje preporučuje da žene starije od 30, koje su imale tri normalna testa u nizu, treba da se testiraju samo svake tri godine. Test se koristi kako bi se utvrdile moguće promene na grliću materice radi sprečavanja pojave raka.

„Mladje žene često imaju pozitivan test, zbog ljudskog papiloma virusa. A, znamo da to izaziva oštećenja grlića materice što može da vodi do prevremenog porodjaja. Smatramo da je dobro to izmeniti na 21. godinu“, naglašava lekarka Savard.

Najnovije promene dogodile su se istovremeno sa odvojenom debatom oko godišta i broja mamograma radi ustanovljavanja raka dojke.

„To jeste koincidencija, ali ne znači da se time šalje poruka ženama. Više se brinem za starije žene, jer bi redji testovi, svake druge ili treće godine, mogli da vode do propusta.“

Ova debata poprimila je politički značaj za one koji postavljaju pitanje da li je to znak onoga što stiže sa reformom zdravstvenog sistema.

XS
SM
MD
LG