Linkovi

SZO: Gotovo 6800 žrtava svinjskog gripa


Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je najmanje 500 osoba umrlo od svinjskog gripa H1N1 prošle sedmice, čime se broj žrtava u svijetu povećao na više od 6770.

Najviše smrtnih slučajeva i dalje je na zapadnoj hemisferi, 4806. U azijsko-pacifičkom regionu preminulo je 1323 zaraženih, a u Evropi najmanje 350. SZO je takođe naglasila da postoje rani znaci da se epidemija novog gripa u pojedinim djelovima sjeverne hemisfere približava vrhuncu.

Prenos bolesti i dalje je aktivan i geografski raširen u SAD,č ak i ako izgleda da je bolest u nekim regionima, osim sjeveroistoka SAD, nedavno dostigla vrhunac", navodi se u saopštenju.

Svjetska zdravstvena organizacija takođe je saopštila da ispituje slučajeve mutacije virusa H1N1, koje su prijavili norveški zdravstveni zvaničnici. Mutacija po svemu sudeći omogućava virusu da uđe dublje u respiratorni sistem i time izazove mnogo ozbiljnije oboljenje, saopštio je norveški Institut za javno zdravlje.

U Norveškoj, mutacija je pronađena u tijelima dvije osobe koje su umrle i jedne, koja se bila teško razboljela. Slični primjeri mutacije otkriveni su u Sjedinjenim Državama, Brazilu, Kini, Japanu, Meksiku i Ukrajini.


XS
SM
MD
LG