Linkovi

Obama zadovoljan dosadašnjim rezultatima


Američka administracija se "kreće u pravom smeru" kako u vezi sa unutrašnjim pitanjima tako i u spoljnoj politici, rekao je američki predsednik Barak Obama skoro godinu dana pošto je preuzeo dužnost.

U intervjuu TV mreži Si-En-En tokom boravka u Pekingu, on je još dodao da je "potpuno siguran" da će potpisati zakon o reformi zdravstvenog sistema i pored toga što su zakonodavci iz Demokratske stranke već propustili nekoliko rokova.

Obama je takodje branio nedavnu odluku ministra za pravosudje, Erika Holdera da se Kalidu Šeiku Muhamedu, osumnjičenom za organizovanje terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. i još četvorici optuženih, sudi u Njujorku. Američki predsednik je odbacio tvrdnje da teroristi "imaju specijalne moći" koje će ih zaštiti od američkog pravosudnog sistema.

A u intervjuu televiziji Foks, Obama je priznao da njegova administracija neće uspeti da zatvori pritvornu jedinicu u Gvantanamu na Kubi do januara, što je bio prvobitni rok, ali i dodao da time nije razočaran jer se nada da će se to dogoditi tokom iduće godine.

Američki lider je još istakao da se reputacija Sjedinjenih Država poboljšala otkako je njegova administracija preuzela Belu kuću i podsetio da prema nedavnom istraživanju javnog mnjenja, 75 odsto ispitanika veruje da može da se osloni na ispravno donošenje odluka američkih zvaničnika, za razliku od 40 odsto koliko ih je u to verovalo pre godinu dana.

Predsednik je izjavio i da još ne razmišlja o predsedničkim izborima 2012. godine, jer da je to slučaj, kako je rekao, ne bi se bavio kontroverznim pitanjima kao što su reforma zdravstvenog sistema i zatvaranje pritvorne jedinice u Gvantanamu.

XS
SM
MD
LG