Linkovi

Novi proizraelski lobi u SAD zalaže se za mir sa Palestincima 


Američko-izraelski komitet za javnu politiku, poznatiji kao Ejpek, već je decenijama vodeći proizraelski lobi u Sjedinjenim Državama, sa oko 100 hiljada članova od ukupno oko 6 miliona pripadnika jevrejske zajednice u Americi. Međutim, u Vašingtonu se pojavio novi proizraelski lobi, koji se zove Džej strit, po vašingtonskoj ulici u kojoj je njegovo sedište. Proteklih dana, održana je prva nacionalna konferencija Džej strita, na kojoj je učestvovalo oko 1.500 oduševljenih delegata i mnogo govornika iz Izraela i Sjedinjenjih Država. Neki tvrde da je konferencija označila početak pokreta koji se zalaže za nov način obnavljanja bliskoistočnog mirovnog procesa.

„Hteli bismo da Sjedinjene Države i međunarodna zajednica budu aktivne u pregovorima. Želimo okončanje ovog konflikta,“ izjavio je Džeremi Ben-Ami, izvršni direktor Džej strita na prvoj nacionalnoj konferenciji te nove organizacije. Džej strit je novi proizraelski lobi u Vašingtonu, koji je posvećen okončanju izraelsko-palestinskog sukoba i uspostavljanju palestinske države.

Organizacija je osnovana pre 18 meseci. Džej strit je otada pridobio široku podršku u Americi i Izraelu, ali nema podršku Izraelske vlade.Članovi organizacije kažu da je brzi uspon Džej strita odraz podele koja vlada među američkim Jevrejima, čiji sve veći broj podržava stvaranje palestinske države i protivi se izgradnji jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelska ofanziva u Pojasu Gaze prošlog januara, šokirala je mnoge američke Jevreje, navode članovi Džej strita. Neki su izgubili iluzije zbog, kako smatraju, nezainteresovanosti izraelskog premijera Benjamina Netanjahua za mirovni proces i njegovog odbijanja da prekine izgradnju jevrejskih naselja. Mnogi kažu da im je dojadila bezuslovna podrška, koju Izraelu daju ostale proizraelske organizacije. Suzan Ejdelman, članica Džej strita, živi u Kaliforniji:

„Kad god pokušam da pokrenem neko pitanje, proglašavana sam antisemitom, antiizraelkom, Jevrejkom koja samu sebe prezire. Ja nisam ništa od toga.“

Džeremi Ben-Ami kaže da želi da Izrael kao jevrejska država napreduje. On veruje da se to može ostvariti mirovnim sporazumom i uspostavljanjem nezavisne palestinske države, ali upozorava da vreme ističe:

Za nekoliko godina, ne znamo da li za deset ili manje, ne-Jevreji će biti brojniji od Jevreja na području između Jordana i Mediterana. Izrael bi u tom trenutku mogao da izgubi šansu da ostane i demokratski i dom svih Jevreja.“

Podrška Džej stritu stiže i iz Bele kuće. Džejms Džons, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Baraka Obame, bio je jedan od glavnih govornika na konferenciji, na kojoj je rekao da administracija podržava Džej strit:

„Ako postoji jedan problem, koji bih predsedniku predložio da reši i učini sve što može da reši jedan problem, bio bi to ovaj.“

Na skupu su učestvovali i članovi američkog Kongresa, kao i bivši izraelski generali i članovi Kneseta. Kolet Avital, bivša izraelska ambasadorka, ističe da većina američkih Jevreja podržava mirovni proces:

„Do 79 odsto američkih Jevreja istrajno podržava mirovnu politiku. Oni svakako podržavaju Obaminu inicijativu da mirovni proces krene dalje.“

Džej strit dobija i kritike. Članovi Ejpeka odbili su da daju izjavu za Glas Amerike. Ejpek je već dugo glavni pro-izraelski lobi u Sjedinjenim Državama i uživa podršku Izraelske vlade.
Ejpek i ostale jevrejske organizacije kažu da je Džej strit u raskoraku sa interesima Izraela.

Poslednjeg dana konferencije, učesnici su lobirali kod više od 100 članova Kongresa. Rekli su im da Amerika treba da insistira na mirovnom procesu i rešenju dve države, Palestine i Izraela.

Eliot Pol Rotman, koji živi u Bostonu, razgovarao je sa nekoliko članova Kongresa, od kojih je jedan iz Pensilvanije:

„Potrebne su mu informacije da bi znao šta se događa u Izraelu, jer to nije njegovo polje, ali podržava Džej strit.“

Svoju prvu nacionalnu konferenciju Džej strit je proglasio uspešnom. Međutim, nije sigurno koliko će dugo Džej strit da opstane.

XS
SM
MD
LG