Linkovi

Samo u Americi: elektronske cigarete


Znate već, sigurno, za elektronsku poštu, elektronske knjige i elektronsku kupovinu, ali u poslednje vreme neki Amerikanci često pominju i elektronske cigarete.

Te cigarete, uglavnom proizvedene u Kini, prvi put su se pojavile u Americi pre par godina i više nisu novost. Puši ih oko pola miliona Amerikanaca, među njima mnogi od onih koji pokušavaju da se odviknu od duvana. Federalna vlada, koja strogo kontroliše proizvodnju i prodaju duvanskih proizvoda, želela bi da preuzme kontrolu i nad elektronskim cigaretama, ali se njihovi proizvođači žestoko opiru.

Elektronske cigarete izgledaju kao obične cigarete. Čak imaju i nešto što liči na filter. Kada pušač snažno povuče dim, baterija momentalno zagreje komoru punu vode, nikotina i jedne hemikalije, koja daje blago slatkast ukus, a zatim aktivira raspršivač. Ali pušenje elektronske cigarete nije pušenje u pravom smislu. Nema rimarnog niti sekundarnog dima i nema pikavaca na podu. Nema ni potrebe za šibicom ili upaljačem. Dok je uključena, na njenom vrhu se vidi prigušeno crvenkasto elektronsko svetlo. Tehnički gledano, uživanje u njima ne predstavlja kršenje propisa o zabrani pušenja na javnom mestima.

Trgovinsko udruženje koje podržava proizvođače elektronskih cigareta pred američkim sudovima procenjuje da komplet takvih cigareta, koji košta malo manje od sto dolara, može bivšem pušaču koji je pušio dve pakle dnevno da potraje deset dana.

Proizvođači ovih, takozvanih i-cigareta, priznaju da njihovi uređaji ne podstiču korisnike da prestanu da puše, iako mnogi pušači tvrde da su im pomogle da prestanu ili smanje pušenje. Međutim, nekoliko država, kao i federalna Administracija za kontrolu hrane i lekova, insistiraju da je nikotin nikotin, da izaziva zavisnost i da bi i i-cigarete trebalo staviti pod strogu kontrolu.

XS
SM
MD
LG