Linkovi

Klinton: Teroristi da plate najvišu kaznu za ono što su uradili SAD


Američka državna sekretarka, Hilari Klinton, pozdravila je odluku sekretara za pravosuđe, Erika Holdera da se petorici optuženih za terorističke napade 11. septembra 2001, sudi u federalnom civilnom sudu u Njujorku.

Ona je u intervjuu za TV mrežu ABC rekla da neće da dovodi u pitanje Holderovu odluku i dodala da je njen cilj da glavni organizatori napada plate najvišu kaznu za ono što su uradili Sjedinjenim Državama.

Holder je prošle nedelje rekao da planira da Kalida Šeika Mohameda - koji je sam izjavio da je glavni organizator terorističkih napada - i četvoricu drugih, izvede pred sud, koji se nalazi u zgradi samo nekoliko blokova od mesta na kome su nekada stajale Kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra. Sekretar za pravosuđe je takodje rekao da namerava da traži smrtnu kaznu za sve optužene.

Republikanci i drugi koji se protive ovoj odluci, smatraju da bi prebacivanje slučajeva u američki sud iz vojnog zatvora u zalivu Gvantanamo na Kubi, moglo da obezbedi neka zakonska prava osuđenima, koji to svakako ne zaslužuju.

Holder objašnjava da je odluka deo većeg procesa, odnosno zatvaranja zatvora u zalivu Gvantanamo.

Obamina administracija planira da osumnjičene teroriste iz Gvantanama smesti sa federalnim optuženicima u skoro prazan zatvor u državi Ilinois koji ima 1.600 ćelija. Zvaničnici navode da će federalne vlasti najverovatnije kupiti zatvor, Tomson, koji se nalazi na 220 kilometara zapadno od Čikaga.

XS
SM
MD
LG