Linkovi

Završen samit APEK-a; nema roka za smanjenje emisija štetnih gasova


Svetski lideri su na kraju foruma Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Singapuru izdali zajedničko saopštenje u kome se obavezuju da se razgovori iz Dohe o globalnoj trgovini, završe 2010. godine.

Lideri APEK-a, koji okuplja 21 zemlju u regionu, odustali su međutim od cilja da se emisije štetnih gasova prepolove do 2050. godine iako su klimatske promene proglasili jednim od najvećih globalnih problema.

Članovi APEK-a su se složili u vezi sa novom strategijom za rast kako bi se zadovoljile potrebe globalne ekonomije.

Premijer Singapura, Li Sijen Long pročitao je nacrt saopštenja svojim kolegama. Lideri APEK-a su odbacili sve oblike protekcionizma, rekavši da se obavezuju da se razgovori iz Dohe završe iduće godine. Do zastoja na tim pregovorima došlo je zbog neslaganja između razvijenih i zemalja u razvoju u vezi sa ukidanjem subvencija za poljoprivrednike i tarifa.

U današnjem saopštenju se takođe navodi da će 21 zemlja učesnica na samitu zadržati stimulativne programe, dok se jasno ne vidi da je globalna ekonomija na čvrstom putu dugoročnog oporavka.

Američki predsednik Barak Obama je najavio će se idući samit APEK-a, zakazan za 2011. godinu održati na Havajima – njegovom rodnom ostrvu.

Ranije danas na radnom doručku, većina lidera ASEAN-a, koji su se takodje okupili u Singapuru, složila se da je nerealno očekivati da će se postići konačan dogovor na skupu o klimatskim promenama idućeg meseca u Kopenhagenu. Danski premijer, Lars Loke Rasmusen, domaćin razgovora u Kopenhagenu, doputovao je u Singapur kako bi prisustvovao sastanku.

Sa samita APEK-a takođe je pozvano na veću saradnju u borbi za ekonomski oporavak, a čule su se i kritike na račun znakova o mogućem američkom protekcionizmu.

Kineski predsednik, Hu Đintao izjavio je da bi zalaganje za otvorenost međunarodne trgovine i smanjenje protekcionizma pomoglo da se oživi svetska ekonomija.

Njegov meksički kolega, Felipe Kalderon upozorio je da Vašington ide "suprotnom logikom od slobodne trgovine", s čime se ruski predsednik, Dmitrij Medvedev složio.

U svom govoru u Tokiju u subotu, predsednik Obama je pozvao azijske zemlje da prekinu sa svojom ovisnošću od izvoza u Sjedinjene Države i da pokušaju da uspostave "balansiran" i održiv ekonomski rast.

XS
SM
MD
LG