Linkovi

Obama obećava veće angažovanje SAD u Aziji


Američki predsednik Barak Obama, u današnjem važnom govoru u Tokiju pred polazak za Singapur, obećao je saradnju sa Kinom i veće angažovanje Sjedinjenih Država u Aziji.

Obama je rekao da Sjedinjene Države ne žele da obuzdavaju Kinu i da pozdravljaju njenu težnju da igra veću ulogu na svetskoj sceni. Ipak, on je dodao da Sjedinjene Države nikada neće pokleknuti u zalaganju za vrednosti koje propovedaju, ali da razgovor o ljudskim pravima može da se vodi u duhu partnerstva.

Ističući svoje detinjstvo u Indoneziji, predsednik Obama je naglasio američke veze s Azijom na početku prve turneje po tom regionu otkako je postao predsednik. On je naglasio da je predanost Vašingtona očuvanju azijske bezbednosti "nepokolebljiva".

Predsednik je, pored ostalog, govorio i o borbi protiv širenja nuklearnog oružja, klimatskim promenama i globalnoj ekonomskoj krizi. On je pozvao Severnu Koreju da se vrati međunarodnim razgovorima o svom nuklearnom programu, naglasivši da Sjedinjene Države neće ustuknuti pred pretnjama. Predsednik Obama je objasnio da je Pjongjang izabrao put konfrontacije i provokacije, koji – kako je dodao – vodi jedino ka smanjenju bezbednosti.

U vezi sa borbom protiv klimatskih promena, Obama je naglasio da sve zemlje moraju da preduzmu akciju, bez obzira što rešenje neće biti jednostavno. On je dodao da razvijene zemlje moraju da odrede jasne ciljeve za smanjenje ispuštanja štetnih gasova, ali da i zemlje u razvoju treba da preduzmu suštinske akcije u tom pogledu.

Predsednik je govorio i o globalnoj ekonomiji i rekao da svet mora da stremi uravnoteženom i održivom ekonomskom rastu i ne sme da se vrati ciklusu naglih uspona i padova koji je i doveo do finansijske krize. On je rekao da globalna recesija pokazuje granice velike zavisnosti od američkih potrošača i azijskog izvoza kao pokretača rasta.

XS
SM
MD
LG