Linkovi

Sejdiu: Učešće na izborima u interesu Srba


Sjedinjene Države su izrazile zabrinutost da bi nasilje na Kosovu moglo da se pojača tokom kampanje za lokalne izbore. U saopštenju američke ambasade u Prištini pozivaju se politički lideri, stranke i aktivisti da se uzdrže od nasilja i provokacija dok se ne završi predizborna kampanja. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je danas da su razgovori sa Beogradom završeni i da je pitanje statusa Kosova rešeno. Sejdiu je u Medija centru u Čaglavici pozvao kosovske Srbe da učestvuju na predstojećim lokalnim izborima na Kosovu, jer je to, kako je naglasio, pre svega u njihovom interesu.

Izbori 15 novembra su prilika za Srbe da se uključe u sve sfere društvenog i javnog života na Kosovu i oni tu priliku ne trebaju propustiti, rekao je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu pozivajući Srbe da izadju na predstojeće lokalne izbore

Ja još jednom zahvaljujem svim građanima srpske nacionalnosti koji su državljani i stanovnici Kosova da budu uključeni u sve sfere društvenog i javnog života. To će biti u interesu sviju nas, to će biti u interesu svake porodice i svih građana. I naša je namera da ovim pozivom da učestvuju na izborima 15-og novembra 2009, to znači još za 2- 3 dana, će biti jedna dobra prilika da dokažemo našu zajedničku snagu kao građani Republike Kosova i time istovremeno zajedno ostvarimo naša zajednička građanska prava, od onih osnovnih životnih, do onih koji su u interesu svake zajednice“, rekao je Sejdiu

Odovarajući na pitanje novinara da li uskoro može doći do razgovora sa vlastima u Beogradu, predsednik Kosova je rekao da je Beogradu tokom pregovora u Beču ponudjeno uspostavljanje dobrosusedskih odnosa, ali da je priča o statusu završena.

“Naravno takav poziv ostaje na snazi, ali možemo razgovarati kao dve suverene države. Ima tema o kojima možemo da razgovaramo i koje su u interese obe zemlje i oba naroda. Zašto se ne bi razgovaralo o liberalizaciji granica, o ekonomskim odnosima, o sprečavanju organizovanog kriminala kao i o drugim aspektima koji bi bili ispunjavanje zajedničkih standarda, za integracije u smislu dobrih iskustava. S toga ovakav pristup smo imali i ne ustručavamo se u tom smeru, ali i nikada nećemo prihvatiti teme i pristup Beograda, da se počnu novi pregovori o statusu Kosova. To je već završeno pitanje“, kaže predsednik Kosova.

Predsednik Kosova je govoreći o institucijama koje funkcionišu u sistemu Republike Srbije kazao da po planu Martija Ahtisarija te strukture treba da budu ugašene, naglasivši da to nisu strukture koje donose korist srpskoj zajednici.

XS
SM
MD
LG