Linkovi

Obama počinje posetu Aziji


Američki predsednik odlazi u prvu zvaničnu posetu regionu otkako je preuzeo dužnost predsednika. On će putovati u Japan, Singapur, Kinu i Južnu Koreju, a kako je rekao, nada se da će posle niza godina okupiranosti Amerike pretnjama islamskih ekstremista, ovom posetom pokazati da su Sjedinjene Države duboko angažovane i u Aziji.

Prva stanica predsednika Obame biće Japan, gde će se sastati sa novoizabranim premijerom Jukiom Hatojamom, koji je više puta ponovio da su njegovi politički ciljevi uspostavljanje jačih veza sa svojim, azijskim, susedima i veća diplomatska nezavisnost od Vašingtona.

Poseta Japanu biće kurtoazna i ne očekuju se veći politički pomaci, ali bi predsednik Obama već na sledećoj destinaciji - u Singapuru gde će prisustvovati sastanku APEC-a, mogao da naidje na teška pitanja u vezi sa svetskom trgovinom.

"Mnogi stanovnici Azije su zabrinuti za trgovinske odnose sa Amerikom, imajući u vidu da Obama do sada nije jasno postavio ciljeve njegove administracije u vezi sa tim", kaže Nikolas Lardi sa Petersonovog instituta za medjunarodnu ekonomiju.

Sledeća važna stanica biće Peking, gde će se američki predsednik suočiti sa sve komplikovanijim odnosima sa Kinom, koja je najveći nosilac američkog spoljnog duga i drugi najveći trgovinski partner Sjedinjenih Država. Medjutim sa tolikim novčanim zaduženjem Sjedinjenih Država, Kina je svoju sudbinu vezala za njihovu ekonomiju.

"Ako dugujete banci jedan dolar, to je vaš problem. Ali ako dugujete 3 miliona dolara, to je problem banke. Dakle Pekingu ne ide u prilog da koristi svoju moć jer ako dolar padne, to će imati loš uticaj i na Kinu", objašnjava Nina Hecigijan iz Centra za američki napredak.

Na dnevnom redu u Pekingu biće i pitanja povratka Severne Koreje za pregovarački sto, zatim kineska saradnja u Avganistanu i pokušaji Vašingtona da uvede Peking u pregovore o iranskom nuklearnom programu.

"Ako na primer pregovori sa Teheranom ne budu uspešni i Sjedinjene Države odluče da uvedu dodatne sankcije Iranu, koliko će to Kina podržati? Koja je granica njene uzdržanosti? Mislim da će raspravljati o takvim i sličnim pitanjima", zaključuje Lardi.

Bez obzira na to koliko će se predsednik Obama upusti u azijska pitanja tokom svoje posete, bez sumnje će ga kod kuće sačekati sumorna - nerešena pitanja kao što su reforma zdravstvenog sistema, uznemirujući izveštaji o nezaposlenosti i konačna odluka o broju vojnika koje će poslati u Avganistan.

XS
SM
MD
LG