Linkovi

Sukob Severne i Južne Koreje na Žutom moru


Vašington je pozvao Pjongjang da ne podstiče povećanje napetosti u Žutom moru, nakon kratkog sukoba sjevernokorejskih i južnokorejskih brodova u tom području. Portparol Bijele kuće Robert Gibs kazao je da se administracija nada da Sjeverna Koreja neće preduzeti nikakve dalje akcije, koje bi mogle tome da doprinesu.

Južnokorejska vojska saopštila je da je jedan od njenih ratnih brodova prvi ispalio hice upozorenja kada je sjevernokorejski patrolni čamac prešao pomorsku granicu u blizini zapadne obale Korejskog poluostrva. U kratkoj razmjeni vatre, sjevernokorejski čamac je teško oštećen. Nije bilo žrtava na južnokorejskoj, a nema podataka o povrijeđenima na sjevernokorejskoj strani.

Južnokorejski vojni zvaničnik Li Gi-sik kazao je da je Seul uložio snažan protest kod sjevernokorejskih vlasti zbog današnjeg incidenta. Sjevernokorejska zvanična novinska agencija saopštila je da je patrolni čamac trebalo da ispita pojavu neidentifikovanog objekta na sjevernokorejskoj strani granice. Pjongjang je zatražio od Južne Koreje izvinjenje zbog, kako je saopšteno, teške oružane provokacije

XS
SM
MD
LG