Linkovi

Obama u Kongresu traži podršku za reformu zdravstva


Predstavnički dom američkog Kongresa počeo je debatu o kontroverznom prijedlogu zakona o refomi zdravstvenog sistema. Očekuje se da će rasprava na Kapitol Hilu trajati više sati, dok demokratski lideri u Predstavničkom domu izražavaju nadu da bi zakonodavci mogli već danas da glasaju o predloženoj reformi.

Predsjednik Barak Obama sastao se danas sa demokratskim kongresmenima kako bi od njih zatražio da podrže prijedlog zakona. Obama je nakon susreta kazao novinarima u Bijeloj kući da je zemlja bliža nego ikada usvajanju reforme zdravstvene zaštite i da je vrijeme da se taj posao okonča. Kongresmen Džejms Klajburn kazao je da je Obamina posjeta ujedinila demokrate u Predstavničkom domu, ali i priznao da vjerovatno nije uticala na njihove glasove.

Lider demokratske većine, kongresmen Stenli Hojer izrazio je nadu da će Demokratska stranka imati dovoljno glasova da usvoji paket reformi, s obzirom na to da ni jedan republikanac neće glasati za predložene mjere.

U redovnom nedjeljnom obraćanju Republikanske strane, guverner Misisipija Hejli Barbur zatražio je da se prijedlog zakona, o kome se raspravlja u Predstavničkom domu, zamijeni sa skromnijim mjerama koje bi imale podršku obje strane.

XS
SM
MD
LG