Linkovi

Sporedni efekti vakcine protiv svinjskog gripa


Trudnica primi vakcinu protiv virusa H1N1, odnosno protiv svinjskog gripa, i sledećeg dana doživi spontani pobačaj. Da li je vakcina bila uzrok tome ili bi se spontani pobačaj dogodio bez obzira na nju? Šta je sa drugim mogućim posledicama vakcine?

Sve ovo su važna pitanja na koja bi trebalo dati odgovor pre nego što se problemi jave, kaže doktor Stiven Blek, pedijatar u Dečijoj bolnici, u Sinsinatiju.

"Ljudi svakodnevno umiru zbog raznih uzroka. Bolesti se javljaju stalno, bez obzira na vakcinu. A ako vakcinišemo ogroman broj ljudi, čak ako je vakcina potpuno bezbedna, neki od njih će se razboleti jer bi se ionako razboleli," kaže dr. Blek.

U jednom izveštaju, nedavno objavljenom u medicinskom časopisu Lanset, Blek i grupa drugih istraživača razmatrali su prosečnu stopu pojave nekih bolesti, za koje neki veruju da ih izaziva vakcina protiv gripa. On kaže da su neki od tih problema - spontani pobačaj, iznenadna smrt ili vrsta paralize nazvana Gilijan-Bareoev sindrom - i u obična vremena rasprostranjeniji nego što se obično misli.

"Na primer," kaže doktor Blek, "na 10 miliona vakcinisanih javlja se oko 21 - 22 slučajeva Gilijan-Bareovog sindroma. Tokom šest nedelja od vakcinisanja javlja se 5 do 6 slučajeva iznenadne smrti, koji bi se dogodili i da nije bilo vakcinacije," kaže Blek.

On i njegove kolege ustanovili su da se u grupi od milion trudnica svakoga dana događa 397 spontanih pobačaja.

"Ti prosečni brojevi slučajeva ne služe samo da pokažu ljudima da se te stvari ionako događaju, već i da se na osnovu njih procene problemi u vezi sa bezbednošću vakcine, ako se oni pojave," kaže doktor Blek.

Blek dodaje da on nastavlja da prati broj slučajeva mogućih sporednih uticaja vakcine kako bi video da li je njihova učestanost veća od uobičajene. On takođe kaže da je važno unapred se upoznati sa statističkim podacima kako kampanja masovne vakcinacije ne bi bila poremećena pogrešnim informacijama i sumnjama.

XS
SM
MD
LG