Linkovi

U pucnjavi u Fort Hudu 13 mrtvih, 31 osoba ranjena


U jučerašnjoj pucnjavi u američkoj vojnoj bazi Fort Hud u Teksasu poginulo je 13 osoba – 12 vojnika i jedan civil. Osumnjičeni napadač je major Nidal Malik Hasan, vojni psihijatar. Zvaničnici kažu da su njegovi motivi i dalje nejasni.

Incident u najvećoj američkoj vojnoj bazi na svetu trajao je pola sata. Očevici kažu da je vojni psihijatar major Nidal Hasan počeo da puca iz dva pištolja unutar zgrade gde se vojnici pripremaju za vojnu službu u inostranstvu. Desetar Nejtan Hjuit je pogodjen u kuk i list na nozi.

"Čuo sam da neko puca i pokušao sam da povedem ljude sa mnom kada sam pronašao izlaz. Tu je bilo ljudi koji su bili teže ranjeni nego ja, tako da sam pokušao da im pomognem ne misleći na sebe. Molim se za one koji nisu preživeli i koji imaju teže povrede od mene", kaže on.

Portparol baze Fort Hud, pukovnik Džon Rosi, objašnava da je pucnjava završena kada je policajka Kimberli Manli naletela na osumnjičenog.

"Oboje su zapucali i oboje su ranjeni u razmeni vatre. Sve se dogodilo relativno brzo pošto je došla, a njen postupak je izvanredan", kaže Rosi.

Hasan je pogodjen sa četiri metka i u stabilnom je stanju. Od 31 povredjene osobe, gotovo polovini će biti potrebna operacija.

Predsednik Obama je povodom ovog tragičnog incidenta rekao - "dovoljno je strašno to što gubimo hrabre Amerikance u borbama u inostranstvu. Stravično je to što su napadnuti u vojnoj bazi na američkom tlu".

Pukovnik Stiv Brejvermen, komandant bolnice u Fort Hudu kaže da je radio sa Hasanom i da nije primetio nikakve probleme. Hasan je u bazi radio sa vojnicima koji su imali probleme sa mentalnim zdravljem. Nedavno je dobio prekomandu u Avganistan.

Teksaški kongresmen, Majkl Mekol objašnjava da je Hasan unapredjen u majora u maju, ali da je unajmio advokata kako bi izašao iz vojske.

"On je izgleda postao vrlo uznemiren misijama u Iraku i Avganistanu što je i rekao mnogim kolegama", izjavio je kongresmen Mekol.

Hasan je Amerikanac palestinskog porekla. Rodjen je u Virdžiniji, a medicinu je završio na vojnoj medicinskoj školi. Radio je u medicinskom vojnom centru “Volter Rid” u Vašingtonu šest godina pre nego što je u julu prebačen u Fort Hud.

"Imao je loše ocene na poslu i prebačen je u vojnu bazu Fort Hud. Tamo se obučio i za rukovanje vatrenim oružjem", priča teksaški kongresmen.

Imam Fajzul Kan, upoznao je Hasana u Centru muslimanske zajednice za šire područje Vašingtona.

"Poznavao sam ga kao tihu osobu, prijatnog karaktera. Uvek je bio raspoložen za razgovor, skroman čovek", objašnjava Kan.

Federalni istražitelji pretražuju Hasanov stan i razgovaraju sa svedocima u nadi da će uspeti da shvate šta ga je navelo da napadne svoje kolege, vojnike.

XS
SM
MD
LG