Linkovi

Obama rešen da poboljša položaj Indijanaca


Američki predsednik Barak Obama kaže da je posvećen saradnji sa zajednicama američkih starosedelaca u formiranju strategije koja se tiče njih i koja menja državnu praksu zapostavljanja njihovih potreba.

Predsednik je na današnjem skupu starešina plemena američkih Indijanaca rekao da neće biti zaboravljeni, dokle god je on u Beloj kući. Obama je bio domaćin Konferencije plemenskih naroda u Beloj kući, da bi starešinama 564 federalno priznata plemena u Sjedinjenim Državama, pružio priliku da neposredno razgovaraju i sa njim i sa drugim zvaničnicima. Predsednik je rekao da je to najveći i najposećeniji skup plemenskih starešina u istoriji Sjedinjenih Država.

Pošto se obratio prisutnima, Obama je potpisao predsednički memorandum kojim se od svih državnih agencija traži da mu pripreme predlog za poboljšanje saradnje federalne vlade i plemenskih naroda. Zajednice američkih starosedelaca su opterećene brojnim problemima, među kojima su alkohol i droga, nezaposlenost, siromaštvo, neodgovarajuća zdravstvena nega, zapuštene škole i kriminal.


XS
SM
MD
LG