Linkovi

Ni starije osobe nisu imune na H1N1


Novi izveštaj o virusu H1N1, izazivaču svinjskog gripa, pokazuje da starije osobe nisu imune na tu bolest. Drugi izveštaj ide u prilog ranijoj odluci da trudnice budu medju prvima koji će biti vakcinisani.

Novo istraživanje u Kaliforniji pokazalo je da je opšte mišljenje da starije osobe imaju neku zaštitu od virusa H1N1 samo delimično tačno. U studiji, objavljenoj nedavno u časopisu Američkog medicinskog udruženja, navodi se da virus može može da pogodi bilo koga, uključujući starije, većinom one sa oslabljenim imunološkim sistemom ili hroničnim stanjima. Doktorka Dženis Lui predvodila je istraživanje. Ona je ispitivala više od hiljadu pacijenata koji su smešteni u bolnicu od aprila do avgusta ove godine.

„Jedna od najvažnijih poruka iz ove studije je da infekcija virusom H1N1 može da bude ozbiljno oboljenje čak i ako nemate faktore rizika za ozbiljne komplikacije. I zdravi ljudi mogu da obole i budu smešteni u bolnicu.“

Istraživanje je ustanovilo da je za većinu starijih obolelih od svinjskog gripa bilo potrebno da budu smešteni u bolnicu. Na uzorku pacijenata izmedju 70 i 90 godina, 20 odsto je umrlo. Većini je bila potrebna intenzivna nega i veštačko disanje. Drugi nalazi povezali su virus gripa i telesnu težinu.

Jedan od neuobičajenih nalaza koji smo zabeležili u studiji, koje smo rano ustanovili, i koje su i drugi u svetu ispitali, je visok procenat bolničkih slučajeva pacijenata koji su bili gojazni“, kaže doktorka Lui.

Lekari su ranije odlučili da bi trudnice i deca trebalo da budu medju prvima koje treba vakcinisati. Nacionalni institut za zdravstvo saopštio je da, prema nalazima još jedne studije, vakcina nudi kvalitetnu zaštitu za trudnice.

Podaci pokazuju da su skoro sve trudnice, koje su primile dozu od samo 15 mikrograma, imale toliko velik imunološki odgovor da je u pitanju skoro potpuna zaštita“, navodi Entoni Fauči iz Nacionalnog instituta za zdravlje.

Svetska zdravstvena organizacija pozvala je trudnice da se vakcinišu protiv virusa, zato što mala deca i trudnice imaju najveći rizik da teško obole ili čak umru zbog virusa svinjskog gripa H1N1.

XS
SM
MD
LG