Linkovi

Sukob policije i demonstranata u Teheranu


Iranska policija sukobila se sa opozicionim demonstrantima u Teheranu, koji su na dan proslave 30. godišnjice zauzimanja američke ambasade, obnovili proteste protiv vlade.

Očevici kažu da je policija ispaljivala suzavac nastojeći da rastera više stotina ljudi, koji su se danas okupili na ulicama iranske prestonice izražavajući podršku poraženom predsedničkom kandidatu, Miru Hoseinu Musaviju. Demonstranti su skandirali "smrt diktatoru" protestujući protiv spornih izbora u junu, na kojima je ponovo izabran predsednik Mahmud Ahmadinedžad.

Istovremeno sa ovim protestima odvijao se antiamerički miting ispred zatvorene američke ambasade u Teheranu. Taj skup održan je u znak obeležavanja 30. godišnjice incidenta u kome su iranski studenti na juriš zauzeli američku ambasadu i u njoj 444 dana držali zatočene 52 Amerikanca.

Američki predsednik Barak Obama obeležio je tu godišnjicu pozivajući Iran da odluči da li će nastaviti da se usredsređuje na prošlost ili će "otvoriti vrata većim mogućnostima za svoj narod". U saopštenju objavljenom kasno sinoć Obama je rekao "30 godina slušamo protiv čega je iranska vlada. Sada se postavlja pitanje za kakvu budućnost je ona". On je dodao da Sjedinjene Države priželjkuju odnose sa Iranom zasnovane na "uzajamnim interesima i uzajamnom poštovanju".

XS
SM
MD
LG