Linkovi

Severna Koreja proizvodi veću količinu nukleranog materijala


Severna Koreja saopštava da je proizvela dodatne količine mateirjala za proizvodnju nuklearnog oružja, dok istovremeno pojačava pritisak na Sjedinjene Države da započnu bilateralne pregovore.

U današnjem izveštaju zvanične severno – korejske Centralne novinske agencije, navodi se da je Pjongjang završio obogaćivanje 8000 upotrebljenih gorivnih šipki. Takodje se tvrdi da je Severna Koreja zabeležila znatni napredak na planu prerade plutonijuma u gorivo za nuklearne bombe.

Stručnjaci navode da bi obogaćeni materijal mogao da pruži toj komunističkoj zemlji dovoljno plutonijuma za proizvodnju bar jedne atomske bombe.

Juče je severno korejsko ministarstvo inostranih poslova izvršilo pritisak na Sjedinjene Države da se slože sa održavanjem bilaterlanih razgovora, upozorivši da će Pjongjang, ukoliko Vašington nije spreman da sedne za pregovarački sto, delovati unilateralno.

Vašington je saopštio da je spreman za razgovore sa Severnom Korejom, ali samo ukoliko bi oni vodili obnovi šestostranih pregovora sa ciljem da se okončaju nuklarni programi Severne Koreje.

XS
SM
MD
LG