Linkovi

Hilari Klinton o kritici arapskog sveta povodom izraelskih naselja


Američka državna sekretarka Hilari Klinton nastoji već drugi dan da, povodom primedbi arapskog sveta, razjasni svoju pohvalu Izraela zbog ograničenja izgradnje jevrejskih naselja.

Ona je danas u Maroku rekla da je Obamina administracija i dalje predana rešenju zasnovanom na koegzistenciji dve države za Izrael i Palestince i dodala da bi sve strane trebalo da budu pažljive prilikom davanja izjava. Prošle nedelje Hilari Klinton je pozdravila, kako se izrazila, izraelske „ustupke bez presedana“ u cilju ograničenja širenja naselja, sa ciljem da se ponovo pokrene mirovni proces.

Ti komentari izazvali su kritiku palestinskih lidera koji su optužili Sjedinjene Države da potkopavaju mirovna nastojanja, jer se medjunarodnim mirovnim planom iz 2003. apeluje na Izrael da obustavi sve aktivnosti na izgradnji naselja.

Hilari Klinton je kasnije ublažila svoju prvobitnu pohvalu Izraela, rekavši da ponuda jevrejske države o ograničavanju širenja naselja, u skladu sa pogledima Vašingtona na to pitanje, „ne ide dovoljno daleko“.

XS
SM
MD
LG