Linkovi

UN obeležavaju svetski dan borbe protiv upale pluća


Ujedinjene nacije danas prvi put obeležavaju svetski dan borbe protiv upale pluća. Program ima za cilj spasavanje više od pet miliona dečijih života do 2015.

Dečiji fond Ujedinjneih nacija UNICEF i Svetska zdravstvena organizacija navode da svakih pet sekundi jedno dete podlegne upali pluća, što je više od boginja, malarije i side zajedno. Praktično sva deca koja umiru od upale pluća (98 odsto) su ili iz južne Azije ili podsaharske Afrike. Eksperti kažu da se lečenju upale pluća, koja se može sprečiti i koja je izlečivo, ne poklanja doviljno pažnje.

En Golaz, viša savetnica za zdravstvena pitanja svetske organizacije, je tokom govora u Ženevi rekla da je za sticanje prirodnog imuniteta kod dece ključno promovisati dojenje.

Grupe za zaštitu prava pacijenata navode da fokus i ubuduće treba da bude na higijeni, vakcinisanju i adekvatnim tretmanima antibioticima. Svetska zdravstvena organizacija i UNICEF su saopštile da će im u narednih šest godina biti potrebno 39 milijardi dolara za ispunjenje njihovih planova.

XS
SM
MD
LG