Linkovi

SAD otvorile novi centar za bezbednost na internetu


Sekretarka za unutrašnju bezbednost Dženet Napolitano otvorila je nedavno novi Nacionalni centar za bezbednost komunikacija na internetu. Taj centar u vrednosti od devet miliona dolara objedinjuje tim vladinih i kompjuterskih stručnjaka iz privatnog sektora koji će imati zadatak da prate i sprečavaju pretnje bezbednosti na internetu od strane hakera ili stranih vlada.

Od komunikacija, preko finansija do zdravstvene nege, svaki aspekt života u Sjedinjenim Državama vezan je za kompjutere. Zavisnost od tehnologije izlaže Sjedinjene Države rizicima od napada na internetu.

"Zlonamerni hakeri žele da potkopaju federalnu, državnu i lokalne mreže. Neprijateljske strane vlade testiraju i razvijaju agresivnu strategiju na internetu. Internet špijunaža privatnog sektora potkopava tehnološke investicije vodećih američkih kompanija", kaže demokratski kongresmen Dejvid Prajs, predsednik pododbora Predstavničkog doma za unutrašnju bezbednost. Prajs dodaje da biznisi svake godine gube milijarde dolara zbog tehnološke špijunaže na internetu. Da bi se zaštitio vladin i privatni sektor, Sekretarijat za unutrašnju bezbednost je osnovao pomenuti centar.

Sekretarka za unutrašnju bezbednost Dženet Napolitano kaže da taj centar objedinjuje privatni sektor sa telekomunikacionim i internet bezbednosnim sektorima u okviru vlade:

„Ovaj centar ima za cilj da omogući pravovremenu i efikasnu kriznu komunikaciju i krizne operacije u slučaju da dodje do ozbiljnog poremećaja komunikacija i incidenata na internetu.“

Pomoćnik sekretara, za bezbednost interneta i komunikacija Gregori Šejfer ističe da će novi centar učiniti Sjedinjene Države manje ranjivim tokom kriza poput prirodnih katastrofa.

„U nekim izveštajima ukazano je na opasnost da bi neko mogao, recimo tokom uragana, da izvrši napad na internetu u trenutku kada se mi bavimo fizičkim poremećajima komunikacija.“

Šejfer dodaje da će novi centar identifikovati poremećaje bezbednosti na internetu i o njima izvestiti efikasnije nego što je bio slučaj:

„Pošto su te jedinice objedinjene, očekujemo da će reagovati daleko brže i planirati efikasnije u datoj situaciji.“

Sve to ima za cilj da se Sjedinjene Države bolje zaštite od zloupotreba tehnologije koju su prihvatile sa oduševljenjem.

XS
SM
MD
LG