Linkovi

Svinjski grip se širi u Ukrajini i Avganistanu


Broj smrtnih slučajeva od svinjskog gripa u Ukrajini nastavlja da se povećava, dok medicinska pomoć stiže u Kijev iz evropskih zemalja. Ukrajinska novinska agencija UNIAN saopštila je da se broj povećao danas na 67, dok je više od 15 hiljada obolelih smešteno u bolnice širom zemlje. Vlasti medjutim ukazuju da nije jasno koji procenat obolelih se može pripisati virusu svinjskog gripa. Škole su i dalje otvorene širom zemlje sa 46 miliona stanovnika. Javna okupljanja su zabranjena u naredne tri nedelje.

Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko zatražio je juče medjunarodnu pomoć, nazvavši epidemiju pretnjom nacionalnoj bezbednosti sa kojom njegova zemlje ne može sama da se bori. Juščenkov politički rival, premijerka Julija Timošenko, dočekala je ukrajinski vojni avion kojim je dopremljeno 300 hiljada doza leka Tamiflu iz Švajcarske na aerodromu u Kijevu.

U medjuvremenu, U Avganistanu su zatvorene sve škole na tri nedelje radi sprečavanja širenja virusa svinjskog gripa. Ministarstvo za obrazovanje saopštilo je da su zatvorene javne i privatne škole.

U Avganistanu je prošle nedelje zabeležen prvi smrtni slučaj. Žrtva je bio 35-godišnji inženjer koji je preminuo u bolnici u Kabulu. Nije poznato kako je on došao u kontakt sa virusom H1N1. Svetska zdravstvena organizacija registrovala je više od 5700 smrtnih slučajeva širom sveta od svinjskog gripa medju više od 440 hiljada potvrdjenih slučajeva

XS
SM
MD
LG