Linkovi

Obama ukinuo zabranu ulaska HIV pozitivnih u SAD


Predsednik Barak Obama saopštio je danas u Beloj kući da Sjedinjene Države neće više zabranjivati ulazak u zemlju ljudima inficiranim virusom HIV.

To je rekao prilikom potpisivanja takozvanog zakona Rajan Vajt o produžetku tretmana bolesti HIV-a i side. Predsednik je rekao da su Sjedinjene Države jedna od malobrojnih zemalja koje zabranjuju ulazak osoba inficiranim virusom HIV, koji izaziva sidu.

Obama je dodao da će naredba biti objavljena u ponedeljak, a da će stupiti na snagu u januaru 2010.

Predsednik je pri tom istakao da je postupak ukidanja 22-godišnje zabrane pokrenut za vreme prethodne administracije predsednika Džordža Buša.

Obama je potpisao četvrti amandman na zakon Rajan Vajt za pružanje medicinske pomoći osobama inficiranim HIV-om i sidom, od kojih su većina osobe skromnih primanja.

Predsednik Obama je naveo da je nesrazmerno najveći broj inficiranih tim virusom među homoseksualcima, Afroamerikancima i zajednicama na američkom jugu.

Nazvavši ih zapanjujućim brojkama, izneo je da je sedam odsto stanovništva Vašingtona, između 40 i 49 godina starosti, inficirano HIV-om i sidom.

Prema njegovim rečima, za savladavanje te bolesti potrebne su daleko energičnije mere nego što su dosada preduzimale federalne i lokalne vlasti, kao i lokalne zajednice i verske institucije.

XS
SM
MD
LG