Linkovi

Međunarodna agencija dobila 'inicijalni' odgovor Irana


Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je da je od Irana primila „inicijalni“ odgovor na plan kojim se predvidja da Teheran šalje uranijum na preradu u inostranstvo.

Ista agencija saopštava da njen direktor, Mohamed El Baradej, vodi razgovore sa svim umešanim stranama, u nadi da će ubrzo moći da se postigne dogovor. Agencija međutim u današnjem saopštenju ne navodi detalje o odgovoru Teherana.

Cilj predloga Medjunarodne agencije je sprečavanje Irana da obogaćuje uranijum do nivoa neophodnog za proizvodnju nuklearnog oružja. Taj predlog podržavaju i ostale zemlje koje učestvuju u pregovorima, odnosno Sjedinjene Države, Francuska i Rusija.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je nešto ranije izjavio da je njegova zemlja „spremna za saradnju“ sa zapadnim silama. Ahmadinedžad je u govoru u Mašdadu na severoistoku Irana, koji je prenosila televizija, rekao da su zapadne države prešle sa „konfrontacije na kooperaciju“, dodavši da Iran ipak neće odustati od svog nukllearnog programa.

XS
SM
MD
LG