Linkovi

Trajković: Delovanje Beograda - neodgovorno i neiskreno


"Suštinsko delovanje Beograda, kada je u reč o poboljšanju uslova života Srba na Kosovu, je neodgovorno i neiskreno", kaže za "Glas amerike" potpredsednica Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije, Rada Trajković. Ona je istakla da opstanak Srba na Kosovu trenutno zavisi od toga da li će Srbi prihvatiti nove opštine koje im se nude procesom decentralizacije.

Glas Amerike: Kako ocenjujete položaj Srba u poslednjih deset godina na Kosovu?

Rada Trajković: "U ovom trenutku, ja bih kazala vrlo direktno da najveću diskriminaciju Srbi doživljaju od institucija iz Prištine i kazala bih da imamo relaksaciju slobode kretanja. Rekla bih da albanski narod nije više spreman na nešto što podrazumeva napade na Srbe, ali imamo i dalje pojedinačne incidente, bacanje bombi i tako dalje. I mislim da iza toga pre svega stoji insititucionalno liderstvo u Prištini, jer preko svojih tajnih službi, koje su nekada partijske ili instalirane unutar institucija, oni sistematski pokušavaju da strahom čiste na jedan perfidan način ovaj prostor".

Glas Amerike: Gde je tu Beograd? Šta Beograd nije uradio da bi položaj Srba bio bolji?

Rada Trajković: "Pa ja mislim da je Beograd - uz dužno poštovanje - u kontinuitetu pokazao u stvari samo verbalnu politiku koja podrazumeva parole, a suštinsko delovanje Beograda je, bar ja tako mislim, bilo neodgovorno i neiskreno. Mislim da se neiskrena politika Beograda ogleda još od dana kada smo ušli u rat sa NATO-om pod parolom da branimo prostor Kosova i Metohije. Sa propagandom koja je podrazumevala da ćemo dobiti S300 i da smo potpuno obezbeđeni, jer Rusi će nam priteći u pomoć, Beograd i državna politika, uvukla nas je, nažalost i dan posle povlačenja naše vojske i policije, da stanovnici iz svih delova Prištine trče i dočekuju ruske tenkove, koji su prvi ušli na prostor Kosova i Metohije, a na žalost i prvi izašli, sa izjavom da Rusija nije spremna da ostane vojno prisutna na Kosovu u nečemu što podrazumeva nezavisno Kosovo.

Bojim se da i sada, sa kampanjom koja podrazumeva veliko angažovanje Rusije, suštinski Rusija još jednom pokušava da obezbedi jačanje svoje geostrateške pozicije u vremenu kada se normalno vrši, preko pozicija međunarodnih i globalnih institucija, i mi smo im sredstvo, mislim kao država Srbija, a žrtve bojim se da će ponovo biti srpski narod. U tom smislu mislim da je država Srbija vrlo lako žrtvovala naše živote zarad velikih geostrateških i strateških partnerstva".

Glas Amerike: Predstojeći lokalni izbori na Kosovu biće održani 15. novembra. I ovi izbori su, kao i mnogi prethodni, na neki način podelili Srbe, na one koji su za i one koji su protiv izbora. Vaš stav je da Srbi treba da izađu na izbore. Šta srbi gube, a šta dobijaju ne izlaskom na izbore?

Rada Trajković: "Sve ono što je Srpska država i srpski narod mogao da izgubi, već je do sada izgubio na prostoru Kosova i Metohije i sada ovim izborima mi jedino imamo šansu da u stvari suštinski nešto očuvamo. Vi znate da institucionalno liderstvo u Prištini, sve potiče iz takozvane Oslobodilačke vojske Kosova i oni su kao ratnici imali cilj da proteraju državu Srbiju i svakako da su im legitimna meta bili Srbi. Cela propaganda je zasnovana na dehumanizaciji Srba i sve što se radilo za ovih deset godina radilo se na tome da Srbi nestanu sa ovih prostora. Vi znate da mi nemamo nijedan sudski predmet koji je rešen, znate da je izvršena potpuna albanizacija prostora Kosova i Metohije. Ukoliko ne napravimo decentralizaciju, ne prihvatimo teritorijalne celine koje nam se nude kao nove opštine, gde će vlast imati Srbi sa dominantnom većinom, zaista ne vidim kako ćemo moći da opstanemo, ali i ovako sa decentralizacijom mislim da ćemo imati mnogo problema sa centralnim institucijama u perspektivi".

Glas Amerike:
Kako ocenjujete poruke koje stižu iz Beograda i Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve da Srbi ne treba da učestvuju na ovim izborima?

Rada Trajković: "Meni se čini da Beograd sve više ublažava svoje poruke u smislu sankcionisanja stanovništva i ono što je dobro to je da ova nova Vlada zaista nije spremna na nešto što je sankcionisanje bilo kog stanovnika. S druge strane, iako pripadam ljudima koji su prilično vezani za Crkvu, mislim da izlazak Srba na izbore nije teološko pitanje i mi nemamo sukob sa crkvom oko teološkog ili nekih dogmatskih pitanja, ali mi imamo političko izjašnjavanje crkve, koje je ravnopravno sa svima nama ostalima. Uostalom reći ću vam malo i duhovito: Ljudi smo, grešni smo, pa posle izbora možemo i da se pokajemo".

Glas Amerike: Kako biste definisali sadašnju srpsku političku elitu, odnosno ove ljude i partije koji su se prijavili na ovim izborima?

Rada Trajković: "Ne bih ulazila u lična izjašnjavanja, ali mislim da prosto Momčilo Trajković ima iskustva koje podrazumeva institucionalno funkcionisanje. Nije vezan ni za jednu Vladu, ni za beogradsku, ali ni za prištinsku i mislim da ima kapacitet da na jedan odgovoran način učestvuje u nečemu što je izgradnja institucije kao što je lokalna samouprava. To jeste jedan vrlo ozbiljan posao i mislim da bi mnogo više intelektualaca prihvatilo da bude deo njegovog tima, prosto jer ima jednu distancu od svih onih koju su nas na neki određeni način razočarali. Mislim da su Srbi neizlaskom na srpske izbore, ili slabijim izlaskom na srpske izbore, suštinski pokazali da su pomalo zbunjeni i razočarani nejasnom politikom iz Beograda".

XS
SM
MD
LG