Linkovi

Srbija obećava saradnju pred početak suđenja Karaždiću


Očekuje se da će sutra doći do zastoja na suđenju bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžića pred Haškim tribunalom, jer osumjičeni tvrdi da će bojkotovati početak dugo očekivanog procesa. Ministar inostranih poslova Srbije, Vuk Jeremić, izjavio je za "Glas Amerike" da će njegova zemlja učiniti sve što može kako bi izašla u susret Međunarodnom sudu za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Haški sud želi da se Karadžić sutra suoči sa optužnicom u 11 tačaka, uključujući umešanost u najgori masakr u Evropi od Drugog svetskog rata u Bosni i Hercegovini, tokom nasilnog raspada Jugoslavije. Međutim, bivši lider bosanskih Srba kaže da neće prisustvovati zvaničnom početku svog suđenja, jer nije imao „dovoljno vremena da pripremi odbranu“. Njegov advokat tvrdi da mu je potrebno još devet meseci.

Sud navodi kako planira da svejedno započne proces. Posmatrači ukazuju da bi sudije mogle da počnu bez Karadžića ilida primoraju optuženika ili njegovog advokata da se pojave na ročištu. Tužioci su takođe izrazili razočarenje što je još jedan osumnjičeni za masakr u Srebrenici, bivši komandant bosanskih Srba Ratko Mladić, i dalje na slobodi, i verovatno u Srbiji.

U izjavi za "Glas Amerike" u Budimpešti, ministar inostranih poslova Srbije, Vuk Jeremić, rekao je da će Mladić biti izručen čim bude pronađen, mada nije rekao da li bi se to moglo dogoditi ove godine.

„Da znam odgovor na to pitanje, Mladić ne bi ni bio na slobodi. Ali što se tiče saradnje sa Hagom, vlada Srbije će i dalje davati sve od sebe. To smo činili i do sada“, rekao je Jeremić.

Ministar Jeremić priznaje da je saradnja sa Haškim tribunalom ključni preduslov za realizaciju ambicije Srbije i drugih balkanskih zemalja da se pridruže Evropskoj uniji:

„Mislim da postoji široko rasprostranjeno uverenje i razumevanje da je stanje stvari u Srbiji sada zapravo takvo. Veoma se nadam da ovo pitanje neće više biti prepreka za strateški proces integracije Balkana u porodicu evropskih zemalja“.

Međutim, u Srbiji vladaju mešovita osećanja povodom suđenja Karadžiću i po svemu sudeći tekuće potrage za Ratkom Mladićem. I mada neki Srbi taj proces vide kao političko suđenje „pro-zapadnog“ i „politizovanog suda“, drugi ga vide kao najbolji način da Srbija krene napred posle višegodišnje izolacije.

XS
SM
MD
LG