Linkovi

SAD i zvanično tražile izručenje Polanskog


Sjedinjene Države i zvanično su zatražile od švajcarskih vlasti da izruče filmskog reditelja Romana Polanskog, kako bi mu u Kaliforniji izrekli kaznu zbog optužbe da je imao sekusalni odnos sa maloletnicom jjoš 1977. godine.

Švajcarsko ministarstvo pravde saopštilo je da će vlasti u Cirihu održati svedočenje kako bi odlučile da li Polanski treba da bude izručen Sjedinjenim Državama. Ministarstvo je takođe objavilo da zahtev za ekstradiciju, koji je stigao juče, nagoveštava da bi dobitnik Oskara mogao da bude osuđen na do dve godine zatvora.

Švajcarska policija uhapsila je 76-godišnjeg reditelja u Cirihu, pre skoro četiri nedelje, kada je doputovao da primi nagradu na tamošnjem festivalu. Polanski je pobegao iz SAD 1978, pošto je priznao krivicu za nedozvoljene sekusalne odnose sa 13-godišnjom devojčicom. Prvobitno je bio osuđen po šest tačaka optužnice, među kojima su bili silovanje i sodomija, pre nego što je prihvatio krivicu za manji prestup.

Advokat Polanskog izjavio je da će se boriti protiv zahteva za izručenje. Ukoliko zahtev SAD ipak bude uvažen, Polanski može da se žali najvišem krivičnom sudu u Švajcarskoj, i konačno federalnom vrhovnom sudu u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG