Linkovi

Bernanki: Potrebno odgovornije nagradjivanje bankara


Predsednik američke Centralne banke Ben Bernanki, saopštio je da će pažljivije ispitati način na koji se bankari plaćaju na osnovu novopredloženih pravila koja treba da zaštite finansijski sistem.

Bernanki je ukazao da pojedini „pogrešno ustrojeni“ sistemi isplate podstiču direktore da preuzimaju preterani rizik, što je doprinelo finansijskim nevoljama. Nova pravila ne bi ograničila zaradu bankara, ali bi banke bile obavezne da naprave nagradne pakete tako da podstaknu zvaničnike da razmišljaju o dugoročnom zdravlju svojih kompanija, a ne samo o visokorizičnoj kratkoročnoj dobiti.

To je predloženo u trenutku kada su nadležni iz Obamine administracije saopštili da će narediti smanjenje bonusa koje treba da dobiju direktori finansijskih firmi koje su dobile milijarde dolara pomoći od države. Od sedam firmi koje su dobile najveću državnu pomoć, biće zatraženo da prepolove kompenzaciju 25 najviše plaćenih direktora. Među tih sedam firmi su Benk of Amerika, Sitigrup, osiguravajuća grupacija Ej-Ai-Dži, Dženeral motors i Krajsler.

XS
SM
MD
LG