Linkovi

Iran ne želi pregovore sa Francuskom


Razgovori o iranskom nuklearnom programu, koji se održavaju u Beču, odloženi su jer se iranska strana navodno protivi ulozi koju bi Francuska trebalo da preuzme u postizanju tekućih pregovora o obogaćivanju uranijuma.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) nije izdala saopštenje povodom odlaganja početka drugog dana razgovora između Irana, Rusije, Francuske, Sjedinjenih Država i IAEA-e. Pregovarači su predložili da Iran šalje uranijum na preradu za gorivo u Rusiju i Francusku.

Iranski ministar spoljnih poslova, Manučer Motaki izjavio je u Teheranu da je učešće Francuske bespotrebno u postizanju dogovora o iranskom kontroverznom nuklearnom programu.

Diplomatski izvor blizak razgovorima u Beču kaže da se trenutno razmatra kompromisni dogovor između Rusije i Irana, prema kojem bi Rusija preradu uranijuma prepustila Francuskoj čime bi se izbegli direktni pregovori Teherana i Pariza.

Motaki je u utorak rekao da bi saradnja sa Sjedinjenim Državama i Rusijom pod okriljem IAEA-e bilo dovoljno za postizanje dogovora čiji je cilj otklanjanje sumnji zapadnih lidera da Iran pokušava da proizvede nuklearno oružje.

Na iranskoj državnoj televiziji ranije je emitovana izjava izvora bliskog pregovaračima, koji objašnjava da Teheran neće stupiti u pregovore sa Francuskom zbog toga što Pariz u prošlosti nije dostavio dogovorene zalihe za reaktor.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju, Mohamed Elbaradej juče je rekao da su razgovori u Beču dobro počeli i da su bili konstruktivni. Međutim, ranije juče, portparol iranske Agencije za atomsku energiju, Ali Širzadijan izjavio je da Teheran neće odustati od programa obogaćivanja uranijuma bez obzira na ishod razgovora sa svetskim silama.

Savet bezbednosti Ujedinjenih Nacija do sada je uveo tri runde sankcija prema Iranu zbog protivljenja Teherana da prekine aktivnosti obogaćivanja uranijuma.

XS
SM
MD
LG