Linkovi

Komisija u Avganistanu odbacila deo rezultata predsedničkih izbora


Kosmisija osnovana pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, koja je ispitivala pouzdanost rezultata predsedničkih izbora u Avganistanu na osnovu tvrdnji o prevarama, naredila je Nezavisnoj izbornoj komisiji te zemlje da proglasi nevažećim rezultate sa 210 glasačkih mesta.

U danas objavljenom saopštenju, pomenuta komisija navodi da je "pronašla jasne i ubedljive dokaze o prevarama" na nekim glasačkim mestima.

U svom izveštaju, komisija citira primere prevara koje obuhvataju "jednake oznake" na 100 odsto listića prikupljenih na nekim glasačkim mestima, izgubljeni materijal i - u jednom slučaju - formular sa izbornim rezultatima "preinačen kako bi se dodalo 300 glasova."

Komisija je naredila avganistanskoj izbornoj komisiji da proglasi nevažećim, kako je navela, "određeni procenat" glasova u šest kategorija. Nikakvo dodatno objašnjenje nije dato.

Preliminarni rezultati izbora održanih 20. avgusta pokazivali su da je predsednik Hamid Karzai dobio 54 odsto ukupnog broja glasova, dok je njegov glavni rival, bivši ministar inostranih poslova Abdula Abdula, dobio 28 odsto glasova.

XS
SM
MD
LG