Linkovi

SZO upozorava na mogući talas teških slučajeva svinjskog gripa


Svetska zdravstvena organizacija upozorava lekare da se pripreme za moguću najezdu pacijanata teško obolelih od virusa H1N1.

Zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija juče je saopštila da virus svinjskog gripa može da prouzrokuje opasnu po život virusnu upalu pluća, koja može posebno da iskomplikuje situaciju kod inače zdravih mladih osoba. Zdravstveni funkcioneri apelovali su na lekare da anti-virusnim lekovima odmah leče sumnjive slučajeve.

U međuvremenu, američki zdravstveni funkcioneri najavili su da će isporuke vakcine protiv svinjskog gripa biti odložene. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti navode da bi svega 28 do 30 miliona doza vakcine moglo da bude dostupno do kraja oktobra, umesto 40 miliona, koliko je prvobitno bilo previđeno.

Centri za kontrolu bolesti ukazuju da je grip široko rasprostranjen u 41 američkoj državi, što je nivo bez presedana za ovo doba godine. Oni navode da je za prvu nedelju ove jeseni, nivo smrtnosti od gripa i upale pluća u Sjedinjenim Državama iznad nivoa epidemije.

XS
SM
MD
LG