Linkovi

Zalihe nafte samo do 2020?


Istaknuta kompanija za energetska istraživanja u svom najnovijem izveštaju upozorava da bi zalihe nafte mogle da počnu da presušuju u narednih 10 godina. U izveštaju britanskog Centra za energetska istraživanja, koji je predstavljen na sastanku Međunarodne agencije za energiju u Parizu, navodi se da će proizvodnja benzina po svemu sudeći doživeti vrhunac do 2020. godine, što će, usled sve manjih zaliha, dovesti do globalne nestašice sirove nafte.

Svetska potražnja za naftom je neodrživa, poruka je najnovijeg izveštaja, koji je predstavljen na ministarskom sastanku Međunarodne agencije za energiju u Parizu. Prema oceni britanskog Centra za energetska istraživanja, globalna eksploatacija nafte dostići će vrhunac pre 2030. Autor izveštaja, Stiv Sorel, međutim kaže da bi svetske zalihe nafte mogle da počnu da presušuju i ranije.

"Osnovne fizičke karakteristike ovog energenta nam govore da će proizvodnja u nekom momentu početi da opada, da će nastaviti da opada i da nema tog novca, koji bi mogao da zaustavi taj proces. Deset, petnaest, pa čak i 20 godina nije toliko daleko", priča Sorel.

Ministri 28 zemalja na sastanku u Parizu razmatraju ključne energetske izazove sa kojima je svet danas suočen. Izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju, Nobuo Tanaka, kaže da su to - između ostalog - više cene.

"Era jeftine energije je već završena. Jeftina nafta je prošlost. To je naša poruka", kaže Tanaka.

U svetu se trenutno proizvodi oko 85 miliona barela nafte dnevno. Procenjuje se da će proizvodnja skočiti na 100 miliona barela dnevno, pre nego što zalihe nafte počnu da presušuju. Ipak, neke istraživačke grupe kažu da će zaliha biti dovoljno i za kasnije decenije 21. veka, dok neke naftne kompanije tvrde da će novootkrivena naftna polja u Angoli, Brazilu i Meksičkom zalivu zadovoljiti potražnju. Sorel se ne slaže - čak i ako s optimizmom pretpostavimo da će zaliha biti dovoljno, pretpostavimo i da će biti investicija, kao i da možemo da pristupimo tim područjima, sve ukazuje na ograničenja u ovom periodu.

Pored toga što je, usled recesije i sve popularnijih vozila koja troše manje benzina, potražnja za naftom opala u Sjedinjenim Državama, Organizacija zemalja izvoznika nafte kaže da potražnja raste brže nego što se očekivalo, što je posledica poboljšanja globalne ekonomije i veće potrošnje goriva u zemljama u razvoju.

XS
SM
MD
LG