Linkovi

Obama: Za par nedelja biće završena procena avganistanske strategije  


Američki predsednik Barak Obama kaže kako očekuje da će u "predstojećim nedeljama" završiti veoma željno iščekivanu procenu strategije u avganistanskom ratu.

Predsednik Obama se sastaje sa najvišim funkcionerima kako bi odredio strategiju i resurse potrebne za postizanje američkih ciljeva u Avganistanu. Većina posmatrača je fokusirana na to koliko bi on još vojnika mogao poslati u taj region.

Predsednik Obama je to izjavio danas nakon sastanka sa španskim premijerom ovde u Vašingtonu.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu, američki predsednik se zahvalio španskom premijeru, Hose Luisu Rodrigesu Sapateru, za doprinos španskih snaga u Avganistanu.

Takodje danas, avganistanski predsednik, Hamid Karzai, rekao je da bi pozdravio veći broj američkih vojnika u svojoj zemlji.

U razgovoru sa novinarom mreže ABC, Karzai je istakao da je upoznat sa izveštajem da će komandant američkih i NATO snaga u Avganistanu, general Stenli Mekristal, tražiti do 40 hiljada dodatnih trupa za borbu protiv sve snažnije pobune Talibana.

Avganistanski predsednik je odbio da kaže koliko će medjunarodnih vojnika biti potrebno. „Takvu odluku je najbolje prepustiti profesionalcima“, rekao je Karzai, dodavši da su njegove glavne brige zaštita Avganistanaca i poraz terorizma.

U Avganistanu je trenutno stacionirano 65 hiljada američkih vojnika, a predvidja se da njihov ukupan broj dostigne 68 hiljada kasnije ove godine.


XS
SM
MD
LG