Linkovi

Hilari Klinton u Moskvi: Još nije vreme za nove sankcije Iranu


Američka državna sekretarka Hilari Klinton, danas se u Moskvi sastala sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevom i ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom. Ona je doputovala u rusku prestonicu da bi, pored ostalog, zatražila veću podršku Kremlja u rešavanju problema sa iranskim nuklearnim težnjama. Bela kuća se nada da će Rusi biti spremniji da pomognu posle američkog odustajanja od protivraketnog programa, kojem se Moskva oštro protivila.

Na konferenciji za novinare u društvu ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva, sekretarka Klinton pozvala je na bliskije veze dve zemlje, naglašavajući potrebu američko-ruske saradnje kada je reč o ključnim pitanjima, poput Irana, Severne Koreje i kontrole nuklearnog naoružanja. Predsednik Medvedev primetio je da je saradnja Rusije i SAD na „visokom novou“, dodajući da dve strane imaju zajednički pristup najvažnijim svetskim pitanjima

Ruski minstar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se ranije tokom dana sa sekretarkom Klinton i rekao da su dve strane postigle „znatan napredak“ u planovima da smanje svoje nuklearne arsenale. Ugovor o smanjenju strateškog naoružanja (START) potpisan 1991, ističe u decembru, a kako je sekretarka Klinton ponovila, pregovarači bi do tada trebalo da postignu novi sporazum.

Istovremeno, najveći prioritet državne sekretarke u Rusiji bilo je uspostavljanje zajedničke platforme sa Moskvom u pogledu iranskog programa za obogaćivanje uranijuma. Posle razgovora sa ruskim ministrom inostranih poslova, ona je istakla ono što je pozitivno.

„Smatramo da Iran ima pravo na mirnodopsku upotrebu nuklearne energije, ali ne i na nuklearno oružje. Rusija je u vezi sa tim saglasna sa nama“, rekla je Klinton.

Posle nedavnog iranskog saopštenja o postojanju tajnog nuklearnog pogona u Komu, Bela kuća je, preko diplomatskih kanala, pojačala retoriku o mogućem uvođenju oštrijih sankcija Iranu.

„Uvek smo imali u vidu mogućnost sankcija, u slučaju da ne postignemo uspeh. Ne možemo da uverimo ni sebe ni druge da Iran nije odlučio da se domogne nuklearnog oružja“, zaključila je Klinton.

Posle razgovora sa Lavrovom, koji je rekao da bi sankcije Iranu u ovom trenutku bile “kontraporoduktivne“, Klinton je izjavila da još nije vreme za dodatne sankcije Iranu, ali da SAD i dalje razmatraju te mere, ukoliko diplomatija ne urodi plodom. Ruski predsednik Dmitrij Medvedev, ponovio je svoj stav da bi Iranu trebalo uvesti nove sankcije ukoliko se ne povinuje zahtevima da razjasni na kakvom nukleranom programu radi.

Bela kuća se nada da će Rusija, posle odbacivanja plana Bušove administracije za postavljanje protivraketnog štita u Evropi, sarađivati na raznim spoljnopolitičkim frontovima, među kojima je i rat u Avganistanu. U vezi sa tim i drugim temama, Lavrov je rekao da Rusija čeka da dobije više detalja.

XS
SM
MD
LG