Linkovi

NATO: Povlačenje iz delova  Avganistana nije posledica napada Talibana


NATO je saopštio da je odluka o povlačenju snaga alijanse sa dve isturene lokacije u istočnom Avgnistanu deo nove strategije u okviru koje će vojne formacije biti razmeštene u blizini gušće naseljenih oblasti kako bi se zaštitilo civilno stanovništvo.

NATO takodje navodi da je, uprkos tvrdnjama Talibana, prebacivanje snaga alijanse iz okruga Kamdeš u pokrajini Nuristan na druge lokacije planirano pre prošlonedeljnih napada ekstremista. Stotine pripadnika Talibana napale su položaje NATO-a u okrugu Kamdeš 3. oktobra. U napadu koji je bio jedan od najsmrtonosnijih u Avganistanu poginuli su osam američkih i dvojica avganistanskih vojnika, dok je prema navodima alijanse ubijeno i oko stotinu pobunjenika.

NATO takodje tvrdi da su istureni položaji alijanse u tom delu Avganistana uspostavljeni kao deo ranije strategije čiji cilj je bio da se spreči infiltracija ekstremista u tu oblast. Agencija Asošietid Pres prenela je, medjutim, izjavu komandanta Talibana koji je rekao da povlačenje snaga NATO-a iz okruga Kamdeš predstavlja pobedu za Taliban.

XS
SM
MD
LG