Linkovi

Nemačka književnica Herta Miler dobitnica Nobelove nagrade za književnost


Nemačka književnica rođena u Rumuniji, Herta Miler, proglašena je za dobitnicu ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. Iz Londona izveštava dopisnik Glasa Amerike, Tom Rivers.

Stalni sekretar Švedske akademije, Peter Englund, objavio je vest okupljenim novinarima.

"Nobelova nagrada za književnost za 2009, dodeljena je nemačkoj književnici Herti Miler, koja koncentracijom svoje poezije i iskrenošću svoje proze opisuje pejsaž obespravljenih," rekao je Englund.

Kao pripadnica nemačke manjine u Rumuniji Milerova je iskusila progone pod režimom Nikolae Čaušeskua. Njena dela, koja je komunistički rumunski režim cenzurisao, prokrijumčarena su u Nemačku gde su obasuta pohvalama kritičara. 1987. godine Milerova je sa svojim suprugom najzad emigrirala u Nemačku.

Njena dela o teškoćama života u malom selu u Rumuniji, čiji stanovnici su govorili nemački, pričaju o korupciji, ugnjetavanju i njenoj borbi za slobodu govora. Peter Englund kaže da je Herta Miler istinski fenomenalan pisac.

"Svi dobitnici Nobelove nagrade su, naravno, izuzetni. Mislim da je ovde reč o kombinaciji veoma različitog, posebnog jezika s jedne strane, a sa druge, ona zaista priča priču o odrastanju pod diktaturom, o odrastanju jedne manjine u drugoj zemlji, kao i o odrastanju neke vrste stranca u sopstvenoj porodici. To je veoma, veoma snažna priča za pričanje," rekao je Englund.

Za 56-godišnju književnicu se kaže da je ushićena tim priznanjem. Neki kažu da ovogodišnja nagrada predstavlja i posredno obeležavanje 20. godišnjice pada komunizma u Evropi. Milerova je treća u uzastopnom nizu Evropljana koji su dobili nagradu za književnost, a deseti po redu nemački državljanin koji je njome nagrađen. Ona je takođe 12. žena koja ju je osvojila.

Herta Miler takođe će primiti novčanu nagradu Nobelovog komiteta od milion i 400 hiljada dolara.

XS
SM
MD
LG