Linkovi

Američki senatori prete Iranu sankcijama


U američkom Kongresu se povećava pritisak za uvođenje dodatnih sankcija Iranu – otkako je obelodanjeno da Teheran gradi pogon za obogaćivanje uranijuma za koji se nije znalo. Teheran tvrdi da njegov nuklearni program ima civilnu namenu. Ipak, nekoliko američkih zakonodavaca kaže da Iran mora u potpunosti da objavi razmere svoje nuklearne delatnosti, ili će mu biti pooštrene sankcije. Na jučerašnjem senatskom pretresu, pojedini zakonodavci su naglasili zvaničnicima Obamine administracije da im je strpljenje u vezi sa Iranom na izmaku.

Vest da Iran gradi pogon za obogaćivanje uranijuma u blizini Goma, izazvala je nezadovoljstvo u Vašingtonu. Teheran sada, kako prenose iranske novinske agencije, planira da u tom tek obelodanjenom pogonu kod Goma instalira savršenije centrifuge.
Predsednik senatskog Odbora za bankarstvo, Kristofer Dod, kaže da je poruka Teheranu jednostavna.

Strpljenje nam je na izmaku. Ovo traje već predugo. Treba im reći da se izlažemo velikoj opasnosti ako oni pribave to oružje i ovladaju njime i da predstavljaju veliku opasnost za nas i naše saveznike.“

Dod je rekao da ovog meseca namerava da podnese zahtev za nove oštre sankcije Teheranu, uključujući i dodatna ograničenja finansijskih transakcija i trgovine sa Iranom. On je rekao da iranski zvaničnici imaju izbor.

„Oni treba jasno da obelodane svoj nuklearni program, prekinu obogaćivanje i prestanu da podržavaju teroriste širom sveta, ili da nastave da produbljuju svoju međunarodnu izolaciju.“

Republikanski senator Sem Braunbek je izrazio isti stav.

Kongres bi trebalo da se pripremi da obezbedi predsedniku ono što mu je potrebno du uputi iranskom režimu poruku da Amerika ne može i neće da prihvati Iran sa nuklearnim oružjem.“

Zamenik državnog sekretara Džems Stajnberg je rekao okupljenima da administracija primenjuje „dvostruku“ strategiju sa Iranom, koju podupire pretnja oštrim sankcijama ako razgovori propadnu.

U slučaju da Iran propusti ovu priliku, naše angažovanje će nam omogućiti da efikasnije pokrenemo međunarodnu akciju.“

Međutim, pojedini zakonodavci, među kojima je i demokrata Robert Menedez, smatraju da Obamina administracija ima previše strpljenja sa Teheranom. On je u vezi sa pozivima Teheranu da prekine obogaćivanje uranijuma razmenio nekoliko replika sa Stajnbergom.

„Koliko dugo nam je to prioritet? Kaži mi tačno koliko nam je to bio prioritet“?

Stajnberg je odgovorio da je to prioritet otkako je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija doneo svoje odluke. Menendez je ponovio pitanje zameniku državnog sekretara, tražeći precizan odgovor, a Stajnberg je odgovorio da je to počelo 2006.

„2006? Sada smo blizu kraja 2009, a sat otkucava.“

Iran tvrdi da razvija nuklearni program u mirnodopske svrhe. Predstavnici svetskih sila i Irana, nastaviće razgovor o teheranskom obogaćivanju uranijuma 19. ovog meseca u Beču, u sedištu Međunarodne agencije za atomsku energiju. Inspektori Ujedinjenih nacija će posetiti pogon kod Koma 25. oktobra.

XS
SM
MD
LG