Linkovi

Troje američkih naučnika nagrađeno Nobelovom nagradom za medicinu


Elizabet Blekbern, sa Univerziteta države Kalifornije u San Francisku, Džek Šostak, sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard i Kerol Grejder, sa Univeziteta Džons Hopkins, podeliće ovogodišnju Nobelovu nagradu za medicinu.

Član Nobelovog komiteta, Rune Toftgard, sa švedskog Karolinska instituta, kaže da je troje naučnika nagrađeno ovom visokom nagradom zbog rada tokom osamdesetih godina, koji je otkrio kako hromozomi- štapičaste strukture koje nose DNK - štite sebe od razaranja kada se ćelija deli.

"Nagrada im je dodeljena zbog otkrića telomera i enzima telomeraze i toga kako on štiti hromozome," kaže Toftgard.

Telomeri su strukture na krajevima hromozoma koji se često porede sa plastičnim krajevima na pertlama koji sprečavaju da se kraj pertle razmota. Telomeraza je enzim koji stvara telomere.

Profesor Toftgard kaže da je funkcija telomera od apsolutno kritične važnosti za razumevanje kako se genetski materijal umnožava i opstaje.

"Svi geni su šifrovani lancima DNK, i ti lanci su prisutni u hromozomima u ćelijskom jezgru i u telomerima koji čine krajeve hromozoma i imaju važnu funkciju da ih štite i održavaju njihov integritet," kaže profesor Toftgard.

Istraživanja nagrađenih naučnika bacila su novo svetlo na mehanizme bolesti i iz njih je potekao razvoj mnogih potencijalno novih metoda lečenja. Na primer, prema nekim istraživanjima ćelije raka koriste enzim telomerazu za podsticanje sopstvenog nekontrolisanog razmnožavanja. Neki naučnici istražuju da li bi supstance koje blokiraju taj enzim mogle da se koriste u borbi sa rakom.

Elizabet Blekbern kaže da su je probudili u 2 ujutro kako bi joj saopštili vest o nagradi. Ona kaže da je primiti nagradu uvek lepo i da je sjajno što će je podeliti sa Kerol Grejder i Džekom Šostakom. Njih troje podeliće sumu od milion i 400 hiljada dolara.

XS
SM
MD
LG