Linkovi

Brojne američke žrtve u Avganistanu


Na zabačenom području u blizini granice sa Pakistanom, u žestokom noćnom napadu na dve američke stražarske postaje, poginuli su 8 američkih i 2 avganistanska vojnika.

U saopštenju američke vojske se navodi da su pripadnici plemenske milicije Nuristana iz lokalne džamije i obližnjeg sela izveli „složen napad na teškom terenu“. Navodi se da su koalicione trupe efikasno odbile napad i nanele neprijatelju teške gubitke, ali da je u sukobu poginulo 10 vojnika.

Portparol Talibana je preuzeo odgovornost za napad, a avganistanski zvaničnici kažu da su neki od ektremista stigli iz Pakistana. Američka vojska je objavila malo detalja o sukobu, a izveštaji lokalnih zvaničnika se razlikuju. U nekim se navodi da su ekstremisti zarobili desetine pripadnika lokalne policije i da ih drže kao taoce. Taliban tvrdi da su njegovi borci zauzeli postaje, što koalicione snage ne komentarišu.

Džons za slanje dodatnih trupa

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džim Džons, izjavio je da Avganistan nije u neposrednoj opasnosti od pada pod talibansku kontrolu. Džons je u današnjem intervjuu za program televizije CNN naglasio da je situacija u Avganistanu složena i ne može da se reši jednostavnim povećavanjem obima trupa. Džons je rekao da istovremeno mora da dođe do napretka na područjima bezbednosti, ekonomskog razvoja i dobre uprave. U pogledu spornih predsedničkih izbora održanih 20. avgusta, Džons je rekao da je najvažnije da avganistanski narod oseti da je predsednik zakonito izabran.

Ipak, najviši američki zvaničnik u misiji Ujedinjenih nacija u Avganistanu, Piter Galbrajt – koji je prošle nedelje povučen iz misije - u komentaru objavljenom u današnjem izdanju lista „Vašington post“ tvrdi da mu je neprekidno naređivano da ne pokreće pitanje prevare na izborima. Galbrajt piše da je glasanje bilo „železnička havarija“ koja je mogla da se predvidi. On navodi da je još u julu saznao da se najmanje hiljadu i po od sedam hiljada biračkih mesta nalazi na mestima koja su toliko opasna da ni avganistanski izborni zvaničnici i pripadnici bezbednosnih snaga nikada nisu mogli da ih obiđu. Galbrajt je istakao da su takve okolnosti donele sadašnjem predsedniku Hamidu Karzaju stotine hiljada lažnih glasova.

XS
SM
MD
LG