Linkovi

El Baradej stigao u Iran, Ahmadinedžad kritikuje SAD


Šef agencije za atomsku energiju Ujedinjenih nacija, Mohamed El Baradej doputovao je u Iran, u nadi da će mu tamošnja vlada omogućiti inspekciju nekada tajnog nuklearnog postrojenja.

Međutim, samo nekoliko sati pre nego što je El Baradej sleteo u Teheran, iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad ponovo je ustao u odbranu nuklearnog programa svoje zemlje, rekavši da nuklearna elektrana u blizini svetog grada Koma nije građena u tajnosti i optužio Sjedinjene Države da prave veliku grešku. SAD i nekoliko savezničkih država tvrde da je Iran držao postrojenje za obogaćivanje uranijuma u tajnosti, dok je El Baradej ove nedelje izjavio da je Iran „bio na pogrešnoj strani zakona“.

El Baradej dolazi u posetu Teheranu dva dana pošto su svetske sile zahtevale od Irana da dozvoli pristup nuklearnom postrojenju, na šta je Iran inicijalno pristao. Iranski zvaničnici su to odlučili posle sastanka sa diplomatama šest svetskih sila prekjuče u Ženevi. Oni međutim kažu da poseta El Baradeja nije povezana sa ženevskim razgovorima. Takođe navode da će sa šefom agencije UN-a razgovarati o planu da Teheran šalje uranijum u Rusiju na dodatnu obradu. Uranijum bi se onda koristio kao gorivo za medicinski istraživački reaktor.

Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, izjavio je da su razgovori u Ženevi „inspirisali oprezni optimizam“. Američki predsednik, Barak Obama, s druge strane, rekao je da Iran mora da preduzme konkretne korake da bi dokazao da je svrha njihovog nuklearnog programa, isključivo mirnodopska. U razgovorima u Ženevi učestvovale su diplomate iz Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske, SAD i Nemačke.

XS
SM
MD
LG