Linkovi

Irska ubedljivo usvojila Lisabonski sporazum


Ubedljivom većinom od preko 67 odsto irski glasači usvojili su Lisabonski sporazum na ponovljenom referendumu, koji je održan juče. Premijer Irske, Brajan Koven, pozdravio je, kako se izrazio „odjekujuće da“ za sporazum, čiji je cilj da promeni mehanizam odlučivanja unutar 27-člane Unije.

Koven je glasanje nazvao „dobrim danom za Irsku i Evropu“. Evropski lideri takođe su sa zadovoljstvom dočekali rezultate. Predsednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo izjavio je da on ovo „da“ na izborima vidi kao znak poverenja u Evropsku Uniju i ulogu, koju je imala u odgovoru na ekonomsku krizu. Irci su prošle godine odbacili sporazum strahujući da bi mogli da izgube suverenitet, kada je reč o pitanjima poput prava na abortus i vojne neutralnosti. Pre jučerašnjih izbora, evropski lideri su učinili ustupke Irskoj uverivši ih da će zadržati kontrolu nad spornim pitanjima.

Lisabonski sporazum je promenjena verzija predloženog ustava EU, koji su 2005. odbacili Francuska i Holandija. Da bi sporazum konačno bio usvojen, moraju da ga ratifikuju svih 27 članica Unije. Irska je jedina članica EU u kojoj, prema ustavu, građani na referndumu odlučuju o prihvatanju sporazuma. Pored Irske, Poljska i Češka Republika još nisu završile proces ratifikacije.

XS
SM
MD
LG