Linkovi

U Beogradu održan skup 'Odgovor građana na nasilje'


U Beogradu je danas održan još jedan skup protiv nasilja. Posle pogibije francuskog mladića Brisa Tatona i niza huliganskih napada, glas protiv nasilja podigle su brojne javne ličnosti, okupljene u centru Beograda.

Pred nekoliko stotina građana, večeras je u centru Beograda, u Pionirskom parku, preko puta Doma Narodne skupštine, održan skup protiv nasilja. Na međunarodni dan nenasilja, sa skupa koji je održan pod sloganom “Odgovor građana na nasilje” vlastima je upućen zahtev da spreče nasilje, diskriminaciju i kršenje ljudskih prava.

Okupljenim su se obratili brojne javne ličnosti, a kako je poručila Ružica Đinđić, supruga ubijenog premijera Zorana Đinđića, potrebno je odupreti se zlu koje nas vodi u mrak i izolaciju:

"Moja deca i ja smo ostali žrtve jednog gnusnog političkog zločina koji je počinjen nad mojoj porodicom. Otuda empatija koju imam prema svim žrtvama nasilja, bez obzira o kom je nasilju reč, bez obzira prema kojoj različitosti je upravljena. To je razlog zašto sam ovde i zašto ću uvek biti sa vama".

Profesorka Srbijanka Turajlić takođe se obratila okupljenima:

"Ja bih sa ovog mesta uputila apel svima. Da nam daju rokove – kada će nam konačno napraviti državu i prestati da koriste vlast za svoj lični profit. Ja bih molila da nam kažu na koji način misle to da urade, i da nam kažu ako ne mogu. Nek' nam kažu ko im smeta. Evo svi mi ovde, i mnogo više nas, i cela Srbija će im pomoći da u tome uspeju".

Novinar nedeljnika "Vreme" Miloš Vasić bio je vrlo određen:

"Nije ovde reč ni o fudbalu, ni o hrišćanstvu, ni o patriotizmu. Nas terorišu 'patriote' koji nisu u stanju da razumeju elementarni interes svoje države i svoje nacije. Tome se mora stati na kraj".

Ovaj skup je, inače policija odobrila u poslednjem trenutku, i to na intervenciju ministra unutrašnjih poslova. Protest protiv nasilja je protekao bez ikakvih incidenata, a skup su organizovale nevladine organizacije – Inicijativa mladih za ljudska prava, Linet, "Sivil rajts difenders" i Centar za kulturnu dekontaminaciju.

XS
SM
MD
LG