Linkovi

Sve više žrtava razornog zemljotresa u Indoneziji


Indonežanske vlasti saopštile su da broj žrtava smrtonosnog zemljotresa, koji je juče pogodio ostrvo Sumatra, nastavlja da raste. Za sada je potvrđeno da je oko 1100 ljudi poginulo, dok su dodatne hiljade zarobljene ispod ruševina. Indonežanske vlasti poslale su timove lekara i vojne avione na mesto nesreće i izdvojile 10 miliona dolara za hitnu pomoć.

U gradu Padangu na ostrvu Sumatra, zavladala je panika među prestravljenim stanovnicima, koji su pokušavali da pronađu sklonište od zemljotresa jačine 7,6 stepeni Rihterove skale. Za manje od 24 sata, drugi kraj ostrva pogodio je još jedan zemljotres, koji je izazvao paniku među lokalnim stanovništvom i turistima.

“Bio sam pod tušem kada sam osetio da se pomera pod bungalova. Istrčao sam i pridružio se ostalima, koji su takođe izašli iz kuća, a onda smo osetili kako se peščano tle pomera u talasima” kaže nemački turista Kristijan Efenberger.

Indonežanske televizijske stanice prenose snimke razorenog područja i srušenih zgrada, kuća u plamenu i spasilačkih ekipa, koje pokušavaju da pronađu preživele ispod ruševina. Do sada su izvukli nekoliko preživelih. Najveći broj smrtnih slučajeva prijavljen je u gradu Padangu u kome živi 900 hiljada stanovnika. Vlasti navode da je najmanje 500 zgrada sravnjeno sa zemljom.

Indonežanski predsednik, Susilo Bambang Judhojono kaže da vlasti brzo reaguju na ovu katastrofu:

“Sastavljamo hitan akcioni plan. Razgovarao sam sa ministrima za socijalna pitanja, odbranu i zdravstvo. To je od velike važnosti jer su nam potrebni lekari i medicinsko osoblje”.

Dva zemljotresa u Indoneziji usledila su posle snađnog zemljotresa i cunamija, koji su pogodio Samou i američku Samou, ostrva u južnom Pacifiku. Seizmolog Stjuart Sipkin iz američkog nacionalnog centra za zemljotrese kaže da nije iznenađen nizom potresa u tim regionima.

“Oblasti oko Samoe i obale Sumatre seizmološki su vrlo aktivne i imaju tendenciju da se grupišu, a to vrlo često rezultira jakim zemljotresima u kratkom vremenskom periodu”, kaže Sipkin.

Indonežanske vlasti očekuju da broj žrtava i povređenih poraste u narednih nekoliko dana s obzirom na velika razaranja u mestima sa velikom populacijom. Vlasti takođe navode da je sadašnji prioritet spasiti što više života i dostaviti hitnu pomoć onima kojima je najpotrebnija.
Zemljotres jačine 9,1 stepen Rihterove skale pogodio je ovo isto područje 2004. godine i izazvao cunami, koji je odneo više od 200 hiljada života u nekoliko zemalja.

XS
SM
MD
LG