Linkovi

Iran pristao na inspekciju svog novog nuklearnog postrojenja


Iran je obećao da će omogućiti inspektorima Ujedinjenih nacija da u narednih nekoliko nedjelja posjete novo postrojenje za obogaćivanje uranijuma, saopšteno je nakon sastanka iranskih zavničnika sa predstavnicima šest svjetskih sila u Ženevi.

Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana kazao je da su iranski zvaničnici saopštili da planiraju da u potpunosti sarađuju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju u pogledu novog postrojenja za obogaćivanje uranijuma. Solana je na konferenciji za novinare, nakon razgovora predstavnika Irana i šest svjetskih sila, među kojima su i Sjedinjene Države, naglasio da je glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja Said Džalili obećao da će inspekcija biti dozvoljena u narednih nekoliko nedjelja.

"Saglasili smo se da pojačamo dijalog u narednim sedmicama. Prije kraja oktobra biće održan drugi sastanak. Dnevni red za taj razgovor biće utvrđen diplomatskim kanalima i fokusiraće se na nuklearna pitanja, uključujući prijedloge koje su prethodno iznijele obje strane. Takođe će biti riječi i o pojedinim globalnim pitanjima, koje učesnici razgovora žele da razmotre", izjavio je Solana.

Džalili je naglasio da ni jedna zemlja ne treba da posjeduje nuklearno oružje, ali da bi svi trebalo da imaju pritup nuklearnoj energiji koja se koristi u mirnodopske svrhe. Takođe je izrazio nadu da će u budućnosti biti održani novi razgovori u duhu saradnje.

"Oni predstavljaju dobar način za uspostavljanje nove saradnje kada je riječ o zajedničkoj zabrinutosti u pogledu međunarodnih pitanja. Vjerujemo da na međunarodnoj sceni postoje zajednički problemi. Da bi smo ih riješili, potrebni su nam veći doprinos i saradnja",
rekao je glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja.

Iranski zvaničnik je dodao da su oružje, trgovina drogom i ljudska prava pitanja od zajedničkog interesa.

Šef iranske diplomatije Manučer Motaki je na konfernciji za novinare u Njujorku rekao da su razgovori u Ženevi protekli u "konstruktivnoj atmosferi":

"Smatramo da je atomosfera bila konstruktivna i nadamo se da će druga strana takođe imati istu političku volju i odlučnost i konstruktivan pristup učešću u ovom dijalogu. Prethodno smo saopštili da je islamska republika Iran takođe spremna da razgovara na nivou samita".


Državna sekretarka Hilari Klinton ocijenila je u Vašingtonu da je današnji susret bio produktivan:

"Želimo da vidimo konkretne akcije i pozitivne rezultate. Mislim da je današnji razgovor otvorio vrata za to, ali vidjećemo šta će se dogoditi".


Na marginama sastanka u Ženevi zasebno su se sastali američki podsekretar Vilijam Berns i iranski pregovarač, što je kako navode analitičari konkretan dokaz riješenosti predsjednika Obame da direktno razgovara sa Iranom o nuklearnom programu i drugim pitanjima. Takođe je riječ je o još jednom oštrom raskidu nove administracije sa politikom bivšeg predsjednika Džordža Buša.

XS
SM
MD
LG