Linkovi

Irci sutra ponovo glasaju o Lisabonskom sporazumu


Pred sjutrašnji, pnovljeni referendum Iraca o tome da li prihvataju ili ne Lisabonski sporazum, iz Brisela se ukazuje da bez Lisabona nema ni prostora za nastavak proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan.

Sjutra se po drugi put, reklo bi se konačno, Irci izjašnjavaju o tome žele li ili ne prihvatiti Lisabonski sporazum koji su već sve ostale evropske države prihvatile, a konačna ratifikacija se čeka još u Češkoj i Poljskoj. Od juna prošle godine, kada su Irci rekli NE sporazumu, u Briselu je učinjeno dosta kako bi se irski glasači razuvjerili da im Lisabon donosi problem. Naprotiv, njima, i samo njima, evropski lideri su nedavno dokumentom obećali specijalne povlastice i garancije da novi sporazum funkcionisanja Unije neće značiti zadiranje Brisela u etička pitanja, neće prisiljavati do sada neutralne Irce da učestvuju u budućim evropskim vojnim misijama, neće značiti nove poreze. Zbog toga, a i zbog ozbiljnijeg rada irske vlade na promovisanju Lisabona, ankete pokazuju izvjesnu prednost na strani onih koji će zaokružiti DA.

Sa druge strane, ukoliko propadne referendum, značiće to da neće biti ni Lisabona , bar ne onakvog kakav je najavljivan. Samim time, perspektive pridruženja Zapadnog Balkana EU postaju dalje i maglovitije.

"Ako i kada Lisabon stupi na snagu, biće puno lakše nastaviti. Neće biti prostora za izgovore, razloga za usporavanje procesa. Zato se očekuje da će u oktobru Komisija načiniti i odredjene konkretne prijedloge, kako bi se sa novim sazivom, krajem ovog mjeseca, mogao nastaviti rad u tom pravcu. Sa druge strane, ako iz bilo kojeg razloga bude neizvjesna sudbina Lisabonskog sporazuma, tada bi to moglo imati i posljedice na proširenje EU na Zapadni Balkan. Ovo jednostavno zato što bi, u nedostatku jasne slike same Unije, bilo teško donositi odluke u tom pravcu", kazao je direktor Centra za evropsku politiku, Antonio Miširoli.

"Ne vidim kako bi nastavak proširenja bio moguć bez Lisabonskog sporazuma. Ako nemamo strukturu koja bi podržala proširenu Evropu, tada ne ispunjavamo ni kriterije iz Kopenhagena koji kažu: EU mora imati kapacitete da bi bila proširena. Sasvim je sigurno, bez Lisabona nemamo te kapacitete.", naglasio je član Evropskog parlamenta iz Njemačke, grupa narodnjačkih partija ( EPP), Markus Ferber.

Konačnu riječ o sudbini Lisabona daće irski glasači. Dok se očekuje njihovo glasanje, jedni u nevjerici vrte glavom na činjenicu da skoro pola milijarde Evropljana ovisi od šačice glasača u Irskoj. Drugi to nazivaju demokratskom voljom, dok treći čekaju pred evropskim vratima, dodajući svim dosadašnjim uslovima približavanja Briselu i ovaj, koji je van njihove, a izgleda i van moći onih koji ih čekaju sa druge strane.


XS
SM
MD
LG