Linkovi

Francuski državljanin podlegao povredama


Francuski državljanin Bris Taton, koga su 17. septembra u centru Beograda premlatili huligani, podlegao je teškim telesnim povredama jutros u Kliničkom centru u Beogradu. Povodom njegove smrti reagovala je gotovo kompletna srpska javnost tražeći da se napadači osude najoštrijim kaznama.

Posle 12-todnevne borbe za život, francuski državljanin Bris Taton preminuo je jutros u 10 sati u Kliničkom centru Beograda. Vest o smrti dvadesetosmogodišnjeg mladića, koga su u centru Beograda 17. septem-bra, nekoliko sati pred utakmicu Partizan – Tuluz brutalno pretukli huligani, teško je pala u Beogradu. Gradonačelnik Dragan Đilas proglasio je za sutra dan žalosti u glavnom gradu, a na Trgu Republike i ispred francuske ambasade Beograđani u znak žalosti i sećanja na Brisa Tatona pale sveće i donose cveće.

Povodom smrti pretučenog Tatona oglasili su najviši državni zvaničnici Srbije. Predsednik Boris Tadić, koji se nalazi u poseti Sloveniji, poručio je da se država reagovati odlučno i strogo:

"Država Srbija će reagovati sa najvećom mogućom ozbiljnošću i to će biti princip strogosti primenjen u ovom slučaju, kako bi se izbegle sve slične reakcije i zbivanja u budućnosti. To važi i za navijačke grupe, ali to važi i za sve one grupacije koje su prethodnih dana promovisale nasilje kao formu svog političpkog obraćanja u Srbiji."

Kako je rekao državni tužilac, posle smrti Taton, optužnica protiv huligana koji su ga pretukli biće preimenovana u teško ubistvo:

"Još jednom podvlačim da ćemo učiniti sve da se to više ne ponovi. A počinioci ovog gnusnog zločina, mogu tako slobodno da ga nazovem, iako je reč o jednom od najtežih krivičnih dela – teškom ubistvu biće kažnjeni po zakonu."

Kako je rekao ministar unutrašnjih poslova policija je uhapsila 10 osumnjičenih, a neki su još u bekstvu. U cilju istrage, imena i fotografije optuženih još nisu otkrivena:

"Ovo je ne samo ubistvo, ovo je i veliko narušavanje ugleda Srbije i srpskog naroda. I baš zato svi oni koji su u tome učestvovali će biti kažnjeni."

"Država mora da reaguje i represivno i preventivno. Represivno – da svi počinioci – od izgreda do krivičnih dela moraju da budu privedeni pravdi i shodno svojoj odgovornosti i sankcionisani", kazala je ministarka pravde Snežana Malović.

Ministarka za sport i omladinu među prvima je ispred francuske ambasade položila cveće i zapalila sveću:

"Ja sam danas došla pre svega kao roditelj iskažem duboku tugu, jer je nečije dete stradalo tragično. A takođe, to dete su tukla do smrti neka deca koja žive među nama. Takođe, kao građanin, osećam duboku sramotu zbg ovoga što se dogodilo u centru Beograda, koji je prestonica Srbije."

Državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić pozvao je sve građane da sutra u 11,30 dođu na Trg Republike i zapale sveće zbog tragične smrti Brisa Tatona. Istovremeno, Koalicija mladih protiv nasilja, koju čine podmladci DS-a i LDP-a, pozvali su građane da u četvrtak, 1. oktobra dođu skup protiv nasilja. Okupljanje je na platou kod Filozofskog fakulteta, a posle kraće šetnje centrom povorka će stići do spomenika zahvalnosti francuskom narodu:

"Ovo nije grad, niti zemlja u kome mogu slobodno da se šetaju oni koji pozivaju na nasilje i oni koji čine to nasilje već naprotiv, i u skladu sa tim danas pozivamo sve građane da se u četvrtak 1. Oktobra u 17 časova priključe šetnji protiv nasilja", kazali su predstavnici Koalicije.

Na ovom skupu učešće su najavili i članovi pokreta 1389, ali su se organizatori iz Koalicije mladih protiv nasilja žestoko usprotivili uz poru-ku da nisu dobrodošli oni koji upućuju pretnje nasiljem.

XS
SM
MD
LG