Linkovi

Rasmusen u SAD govori o sumnjama u vezi sa Alijansom


Novi šef NATOa, Anders Fog Rasmusen, govoriće danas o strahovanjima Vašingtona da seveznici u tom savezu pokušavaju da se distanciraju od borbi u Avganistanu.

Kasnije danas, Rasmusen bi trebalo da održi svoj prvi važniji govor u Sjedinjenim Državama. U pripremljenom tekestu on će izneti predanost saveznika Avganistanu i istaći da je u proteklih 18 meseci 9 hiljada dodatnih savezničkih vojnika uključeno u ratne napore u toj zemlji. On će takođe priznati da je neophodno ulagati dodatna sredstva i ljudstvo u borbe sa talibanima, u jeku rastućeg broja žrtava i opadajuće podrške javnosti za taj rat.

Agencija Rojters navodi da će Rasmusen upozoriti Sjedinjene Države da bi umanjivanje evropskog i kanadskog doprinosa tim naporima moglo da se pretvori u stvarnost.

Prošle nedelje američki predsednik Barak Obama rekao je pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija da svet ne može da stoji po strani i čeka da Amerika sama reši svetske probleme. Obama je pozvao države da se okanu, kako je rekao, "gotovo automatskog antiamerikanizma, koji suviše često služi kao izgovor za kolektivnu neaktivnost."

XS
SM
MD
LG