Linkovi

Eland: Povlačenje iz Iraka i Avganistana ne bi značilo poraz


Naučni saradnik Nezavisnog instituta, Ivan Eland, osvrnuo se na odluku predsednika Baraka Obame da odustane od postavljanja protivraketnog štita u Evropi i situaciju u Avganistanu, Pakistanu i Iraku.

Eland: “Odluka američkog predsednika da odustane od izgradnje antiraketnog štita u Evropi je dobar potez, pošto se time odstranilo dugogodišnje sporno pitanje izmedju Sjedinjenih Država i Rusije, koje je trajalo još od Reganove administracije. Ovim gestom će se otvoriti mogućnosti za dalju i konstruktivniju saradnju, uključujući moguću podršku Rusije u pogledu Irana i njegovog nuklearnog programa, jaču saradnju u oblasti kontrole širenja nuklearnog oružja, odbranu zajedničkih interesa u borbi protiv terorizma, posebno u centralano-azijskom regionu i, možda najvažnije, taj potez predstalja prekid sa politikom prethodne Bušove administracije”.

Glas Amerike: Da li Vašington otvara novu vojno-stratešku stranicu prema Avganistanu i Pakistanu, kao i Iraku, kao ključnim problemima?

Eland: “Mi smo i dalje rešeni da povučemo naše vojnike iz Iraka do 2011, osim u slučaju da dođe do znatnog pogoršanja bezbednosnih prilika. U svakom slučaju, Obama želi da se povuče iz Iraka, ali je u nezavidnoj situaciji u Avganistanu, gde obećava političko rešenje, ali namerava da poveća broj američkih vojnika, dok terorističke aktivnosti eskaliraju. Dakle, za Obamu otkucavaju dva časovnika - jedan politički, ovde u Sjedinjenim Državama, a drugi ratni, u avganistanskom regionu. Naime, ni Kongres ni demokratska stranka ne prihvataju ideju povećanja broja vojnika u Avganistanu i izgleda da će celo pitanje biti izneto na javnu debatu. Ustvari, sve veći broj Amerikanaca smatra da rat u Avganistanu nije vredan napora i žrtava. Mnogi smatraju da se treba istovremeno povući i iz Iraka i iz Avganistana. Čak i da se situacija u Avganistanu stabilizije, niko ne može da garantuje da Taliban i Al Kaida neće ostati prisutni, ne samo u toj zemlji, već i Pakistanu i nastaviti svoje aktivnosti. Dakle, suočeni smo sa situcijom koja dosadašnjim obrascem delovanja ne može da se reši. Potrebna je nova strategija”.

Glas Amerike: Ukoliko bi se Sjedinjene Države povukle iz Avganistana i Iraka, neki analitičari smatraju da bi to moglo da predstavlja ne samo američki poraz, već i poraz u borbi protiv terorizma?

Eland: “Mislim da je slična situcija bila i u Vijetnamu, kada se smatralo da će gubitak tog rata predstavljati nacionalni poraz i poraz u borbi protiv komunizma, što nije bio slučaj. Uzmite, recimo, Šarla de Gola, koji se povukao iz Alžira, pošto je proglasio pobedu. Mislim da bi i mi trebalo da napravimo neku takvu čaroliju. Dakle, mislim da teza da bi naše povlačenje iz tog regiona predstavljalo veliki poraz, nije istorijski tačna. Pravilo je da se delatnost terorista smanjuje pa i prestaje, kada se odstrane uzroci terorizma, a jedan od njih je i strana okupacija tih zemalja”.

XS
SM
MD
LG