Linkovi

Mekristal: Još trupa da bi se izbegao neuspeh u Avganistanu


Američki predsednik Barak Obama odobrio je u martu slanje dodatnih trupa u Avganistan, kao deo strategije da se pobedi u ratu, koji se tamo vodi. Do kraja godine, broj američkih vojnika u toj zemlji dostići će 68 hiljada. Pa opet, prema proceni komandanta američkih i NATO snaga u Avganistanu, potrebno je još više trupa. I dok podrška ratu opada, predsednik Obama moraće da donese tešku odluku.

Prošlo je osam godina otkad su SAD počele rat u Avganistanu. U izveštaju na 66 stranica, komandant koalicionih snaga u toj zemlji Stenli Mekristal procenjuje da bi bez dodatnih sredstava i preispitivanja strategije, nastojanja u Avganistanu mogla da budu uzaludna.

"Teške reči, ali mogle bi da budu tačne", kaže Majkl O'Henlon, analitičar nacionalne bezbednosti u Institutu „Brukings“ i dodaje:

"Očigledno je da su Talibani u pokretu, a ljudi u jednom trenutku prestanu da im se suprotstavljaju, jer je suviše rizično i izgleda besmisleno".


Procena generala Mekristala, koja je objavljena na internet stranici dnevnika „Vašington Post“ poslata je sekretaru za odbranu Robertu Gejtsu 30. avgusta i trenutno je analiziraju predsednik Obama i najviši zvaničnici adminsitracije. U izveštaju ne postoji poseban zahtev za dodatnim trupama - on se očekuje narednih nedelja, a Mekristal naglašava da vojska sama po sebi neće biti dovoljna. On tvrdi da je neophodno sveobuhvatno preispitivanje strategije sa naglaskom na zaštitu i saradnju sa avganistanskim civilima. General je to govorio i ranije.

"Avganistanski narod je u središtu naše misije. Realno, oni su naš zadatak. Moramo ih zaštititi od nasilja bilo koje prirode. Ukoliko zadobijemo njihovo poverenje, ne možemo izgubiti, ukoliko izgubimo to poverenje, ne možemo pobediti", rekao je Mekristal.

Napuštanje kasarni može da bude opasno, kaže O'Henlon, ali bi moglo da bude vredno rizika:

"Ukoliko niste u mogućnosti da razvijete obaveštajne mreže radeći sa lokalnim stanovništvom, nećete uspeti da se na najbolji mogući način zaštitite, odnosno da dobijete pouzdane podatke o tome gde se nalaze bombe", objašnjava O'Henlon.

S obzirom da se podrška ratu na Kapitol Hilu i među Amerikancima smanjuje, Obamina administracija je saopštila da neće poslati dodatne trupe sve dok strategija u Avganistanu ne bude jasna.

"Mislim da je važno da uskladimo strategiju i sredstva. Ono što ne želim i neću uraditi jeste da postavim pitanje sredstava, pre pitanja o strategiji. Sve dok ne budem siguran da imamo pravu strategiju, nema šanse da šaljem neke nove mlade ljude tamo, pored onih koje već imamo", rekao je Obama.

U izveštaju se oštro kritikuju avganistanski lideri, i navodi da korupcija i zloupotreba vlasti daju sve manje razloga Avganistancima da podržavaju svoju vladu. General Mekristal, koji je preuzeo komandu u junu, rekao je međutim, da je uprkos ozbiljnosti situacije, uspeh i dalje moguć.

XS
SM
MD
LG